Chlupáči, 4. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Jorkšírský teriér je velice oblíbené plemeno, a to nejen díky svému malému vzrůstu, ale i povaze. Velkou výhodou je pak i jeho srst – jorkšíři totiž téměř nelínají. Jaký tento malý chlupáč je?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Ideální mazlík do bytu

Jorkšír

Jorkšírští teriéři jsou psíci menšího vzrůstu, kteří dle standardu nepřesáhnou váhový limit 3,5 kilogramu. Jedná se tedy opravdu o „kapesního“ mazlíčka, který je ideální volbou pro obyvatele městského bytu. Vzhledem k velikosti a typu srsti se nehodí k celoročnímu pobytu venku, naopak si velice užívá teplo domova a komfort, který nabízí váš příbytek. Tento chlupáč si rychle zvykne na váš režim a bude z něj bezproblémový spolubydlící. Pozor však na časté štěkání, které může rušit sousedy.

Teriér se nezapře

Jorkšír

Ačkoliv se jorkšír rád válí v dekách a peřinách, neznamená to, že to není pes jako každý jiný. Jeho původ sahá do dob, kdy byl využíván pro lov myší a potkanů, k čemuž byl i vyšlechtěn. Lovecký pud tedy v tomto malém hrdinovi stále zůstal, a když k tomu připočteme jeho odhodlanost a kuráž, stává se z mazlíka temperamentní a odvážný lovec, který vyniká i v mnoha psích sportech. I když jorkšírky často vídáme v oblečku mezi paneláky, mohou z nich být šampioni v agility nebo třeba dogdancingu. Delšími procházkami, výšlapy i výlety mu uděláte zajisté radost,“ říká pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Ing. Martina Hájková, Ph.D.

Díky svému vysokému sebevědomí se neostýchají dovolovat si na psi většího vzrůstu a vyvolávat tak konflikty. Při správném vedení a výběru vyrovnaného jedince z prověřeného chovu je však jorkšírský teriér přátelský a loajální kamarád, ačkoliv má sklony k tvrdohlavosti.

Není jorkšír jako jorkšír

Jorkšír

Jak má vlastně vypadat jorkšírský teriér? Na ulicích denně potkáváme mnoho rozdílných podob tohoto plemene. Jedná se však opravdu o zástupce této rasy? Čistokrevný jorkšír, jak již bylo zmíněno, váží maximálně tři a půl kilogramu a v kohoutku měří 20 až 24 centimetrů. I když velikost ani vzhled není nejdůležitějším parametrem při výběru pejska, vyplatí se investovat do chlupáče s průkazem původu. Budete tak mít jistotu, že váš vysněný psík nezdědí po rodičích genetické vady, ale naopak nefalšovanou jorkšíří energickou a milou povahu.

Výstavní i praktická srst

Jorkšír

To, že si pořídíte pejska s průkazem původu, ještě neznamená, že se s tím váže i povinnost chodit na výstavy. Naopak z vyrovnaného jorkšírka může být ideální parťák do rodiny, rád se k vám připojí na procházky, výlety i dovolené. Jeho srst můžete upravit dle potřeb – pokud vás přeci jen lákají výstavy, jeho dlouhá srst potřebuje náležitou péči, krom česání a úpravy se i balíčkuje, aby zůstala chráněná. Výsledek však stojí za to! Naopak jedince, co jsou často s pánečky v přírodě nebo by jim srst zavazela při sportu, se hodí praktický střih.

Z jorkširského teriéra může být rodinný mazlík, parťák na procházky, výstavní šampion či sportovní nadšenec. Jedná se o aktivního všestranného malého psíka, kterého si zamiluje zkrátka každý,“ dodává Martina Hájková.

Ing. Martina Hájková, Ph.D., je psí trenérka specializující se na výcvik pomocí pozitivní motivace

Ke komu se hodí jorkšírský teriér? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock