Chlupáči, 26. 11. 2023

Foto: Lindsay VG / Shutterstock

Kai Ken patří k šesti původních japonských plemen psů, a proto je také v Japonsku chráněný. Je velmi oblíbeným a vysoce ceněným zvířetem. Navíc je tenhle pejsek extrémně inteligentní a známý svými silnými, úzkými vazbami s majitelem. Co dalšího byste o něm měli vědět?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Kai Ken, známý také jako tora-inu nebo tygří pes, pochází z Japonska. Údajně toto plemeno vzniklo v hornaté provincii Kai a podle té se také jmenuje. Je to všestranný lovecký pes. Jeho slavná žíhaná srst působí jako přirozená kamufláž.

Kai Ken je však vhodný i pro psí sporty, jako je například agility a jakékoli jiné činnosti, které zahrnují úzkou spolupráci s chovatelem. Se správným výcvikem a péčí dokáže být Kai Ken velmi loajálním a poslušným psem,“ popisuje pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová

Historie

Kai Ken

Plemeno Kai Ken bylo původně nalezené v horské oblasti Japonska poblíž hory Fudži v provincie Kai, kde bylo objeveno v roce 1929. Tento inteligentní pes se rychle stal známým lovcem a byl využíván k pronásledování nejrůznějších druhů zvěře.

Pro koho je vhodný

Kai Ken

Jako věrný, přívětivý a láskyplný pes se Kai Ken obvykle dobře snáší s dětmi i s jinými psy v domácnosti. Zvláště pokud jsou v raném věku správně socializováni.

Kai Ken je plemeno spíše pro aktivní chovatele, potřebuje dostatek pohybu a spoustu dalších aktivit. Kai Ken je zároveň skvělým hlídacím psem,“ říká Lucie Šámalová.

Výcvik

Kai Ken

Díky své loajalitě a inteligenci je radost toto plemeno trénovat.

Tito psi se velmi rychle učí novým věcem, mají rádi práci se svými majiteli a dobře reagují na pozitivní přístup. Při venčení ale buďte velmi opatrní. Lov mají Kai Kenové zkrátka v krvi, a pokud nebudete dávat chvilku pozor, snadno se hafan vydá za svou kořistí,“ varuje odbornice.

Kai Ken je silné, ostražité a agilní plemeno. Potřebuje každodenní fyzické i duševní cvičení, pokud mu ho nedopřejete, může se začít chovat destruktivně.

Vyzkoušejte takové aktivity, při kterých má váš Kai Ken šanci pracovat úzce s vámi, jako je agility a další týmové sporty. Toto plemeno bude také skvělým turistickým parťákem. A mimochodem, rád plave,“ dodává Lucie Šámalová.

Péče

Kai Ken

Jejich slavná žíhaná srst je středně dlouhá a skládá se ze dvou vrstev. Proto je potřebné pravidelné kartáčování, aby byla srst zdravá a lesklá. Kai Ken je relativně čistotný pes, takže koupele nepotřebuje zas tak často. Dvakrát ročně ztratí Kai Ken svoji podsadu, což má za následek mnohem větší línání. Během této doby může být zapotřebí častější kartáčování a koupání.

Autorský článek / Lucie Šámalová je psí trenérka a odbornice na psí chování

Foto v článku: Shutterstock

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock