Chlupáči, 16. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Pokud nějaký pes vyzařuje přirozený respekt a umí zpoza plotu pouštět hrůzu, tak právě kanárská doga. Tento majestátný tvor je jedinečný nejen svým vzezřením, ale i povahou. Jaká tato doga je?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Tvrdý, ale vyrovnaný pes

Kanárská doga

Již při prvním pohledu na kanárskou dogu je jasné, že se jedná o sebejistého psa s vyrovnanou povahou a jasným záměrem. I když umí zastrašit nepřítele, není zbytečně agresivní a nevyvolává bezdůvodně šarvátky, ačkoliv s jinými psy v dospělosti příliš dobře nevychází. Namísto konfliktů se však chová pasivně, udržuje si odstup, a to jak od cizích psů, tak i lidí. Pokud je ale rodina v nebezpečí, nebo by někdo narušil její prostor a vstoupil na pozemek, neváhá jednat a jít si tvrdě za svým.

Pro vyrovnanou povahu a bezproblémové vycházení se všemi členy rodiny je velice důležitá socializace v nízkém věku, kdy si kanárská doga zvykne i na jiné zvířecí kamarády a vytvoří si pouto s každým členem rodiny. Zásadní je i správný výběr štěněte v renomované chovatelské stanici.

Odhodlaný hlídač

Kanárská doga

Ačkoliv se může zdát, že je kanárská doga líný a rozvážný chlupáč, není tomu tak. V případě nutnosti neváhá jednat a řešit situaci po svém. Jejím přirozeným chováním je střežit pozemek a chránit rodinu, což z ní dělá ideálního hlídače. K cizím lidem je nedůvěřivá, což v kombinaci s jejím vzhledem a zastrašujícím štěkotem dotváří dojem odvážného ochránce. Rozhodně se nemusíte bát, že k vám bez rozmyslu zavítá nevítaný host či zloděj. Kanárská doga jej od vstupu na váš pozemek v mžiku odradí.

Věrný chlupáč

Kanárská doga

Jak již bylo řečeno, kanárská doga je k cizím lidem ostražitá a nedůvěřivá. To však neplatí pro členy domácnosti. K těm je mírná, trpělivá a laskavá, zvláště k „hlavnímu“ pánovi chová velkou oddanost a při správném vedení i respekt a úctu. V opačném případě může nezkušenému chovateli přerůst tento pes přes hlavu. Vyžaduje pevnou ruku, ale laskavý a chápavý přístup, trpělivost a důslednost. Vyžaduje vyrovnaného pána, který zná její povahu, předpokládá a chápe její jednání.

Autorský článek

Další info: American Kennel Club

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock

New title