Chlupáči, 7. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Přizpůsobivý malý chlupáč, který se hodí téměř do každé rodiny. Tento milý mazlík vás okouzlí nejen svou povahou, ale i vznešeným vzhledem a roztomilým kukučem.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Aktivní povaleč

Kavalír King Charles španěl

Že to nejde dohromady? V případě kavalíra ano! Tento rodinný mazlík se přizpůsobí vašemu režimu i aktuální náladě – jeden den se s vámi bude spokojeně válet na gauči u televize a druhý den vyrazí s nadšením na výlet. Kavalír King Charles španěl se hodí i na mnoho sportovních aktivit. Vynikat bude například v agility díky své hbitosti a bystré hlavičce, rád bude vaším parťákem v dogdancingu a ukáže vám svou rychlost při flyballu. S radostí vás také doprovodí na túře nebo při jízdě na koloběžce.

Miluje společnost

Kavalír King Charles španěl

Tento chlupáč je velice rád ve společnosti lidí a užívá si jejich pozornost. Je oddaným mazlíkem a hodí se nejen do rodiny s dětmi, ale i k seniorům. S dětmi i jinými mazlíčky přitom vychází velice dobře, záleží samozřejmě na socializaci a přístupu. Jak již bylo řečeno, kavalír se přizpůsobí nejen aktivním jedincům, ale i těm, kteří si užívají klid a pohodlí domova. Jeho přítulnost, kdy se vám přitiskne k ruce nebo se stočí do klubíčka na klíně, vás obměkčí i v pochmurné dny.

Právě pro kavalírovu přátelskou a společenskou povahu není toto plemeno vhodné k dlouhodobému odložení v kotci či na dvorku. Venkovní pobyt pro něj není vhodný ani z důvodu tělesných proporcí. Výběh na zahrádce si tento chlupáč, jako každý jiný, jistě užije, ovšem mnohem šťastnější bude ve vaší přítomnosti, ať to bude kdekoliv. Vzhledem k jeho velikosti a povahovým rysům se hodí i do menšího bytu. Ani zde si však nezaslouží celodenní samotu.

Hedvábný kožíšek

Kavalír King Charles španěl

Srst tohoto roztomilého španěla je na omak velice hebká, jedná se o dlouhosrsté plemeno. I když se může zdát, že chlupáč vyžaduje náročnou péči, ve skutečnosti tomu tak není. Jeho hebká srst se neupravuje střihem, stačí pouze občasné vykartáčování a pročesání pro odstranění nečistot a zamezení tvorbě chuchvalců.

Co se týče zbarvení, má kavalír mnoho barevných variací. Můžete si vybrat jak z jednobarevných jedinců, tak z kombinace dvou i tří barev. Pro typický vzhled i povahu je však potřeba pořizovat štěňátko z prověřených a renomovaných chovatelských stanic. Spokojenost z vysněného mazlíčka je k nezaplacení.

Ke komu se hodí kavalír King Charles španěl? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock