Chlupáči, 6. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Veselý rošťák s neodolatelným kukučem a milou, někdy i tvrdohlavou povahou, to je malý knírač. Ačkoliv je řeč o malém chlupáči, je to pes s velkým P. Svým temperamentem a pracovitostí strčí do kapsy kdejakého velikána. Pojďme se na tohoto vousatého nezbedu podívat zblízka!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Společník i pracant

Knírač malý

Malý knírač je pes, který vám dokáže zvednout náladu. Je téměř vždy pozitivně naladěný a překypuje radostí. To z něj dělá velice milého rodinného společníka, který je se všemi členy domácnosti velký kamarád, avšak často si oblíbí jednoho pána, ke kterému vzhlíží, a se kterým si umí vytvořit neobyčejně silné pouto. K cizím lidem je naopak tento psík nedůvěřivý. S dětmi, stejně jako s jinými domácími mazlíčky, vychází převážně dobře, zvláště, pokud je na ně zvyklý od štěněte. Správnou a brzkou socializací se z něj stane ideální rodinný mazel.

Pokud hledáte pejska, který si bude užívat vaši společnost, rád s vámi spočine na gauči, ale zároveň se s nadšením vydá do akce, je malý knírač ideální volbou. Tento malý neposeda umí odpočívat, ale umí to také pořádně roztočit. Může z něj být nejen dobrý doprovod na delších procházkách a túrách, ale také šampion v některém sportu. Vyniká například v agility nebo dogdancingu, a to zejména díky jeho bystrosti a vysoké inteligenci. V čem je toto psí plemeno opravdu dobré, jsou pachové práce. Díky jeho šikovnému čumáčku se často uplatňuje jako služební pes při hledání drog.

Malý hlídač

Knírač malý

Jelikož je malý knírač podezřívavý a nedůvěřivý k cizím lidem, je i dobrým hlídačem. Je to však hlídač do bytu či domečku, kde bude mít své teplé místečko a rodinu kolem sebe. Kvůli svému malému vzrůstu nejspíš žádného vetřelce neodradí, avšak spolehlivě jej ohlásí štěkotem, což je efektivnější než kdejaký alarm.

Rošťácké vousky

Knírač malý

Čím je knírač typický jsou jeho roztomilé vousy, které dotváří jeho rošťácký kukuč. Společně s delšími chlupy na nohách je brada a knír plemenným znakem, a tak je potřeba se na tyto oblasti při střihu zvláště zaměřit. Celkově působí malý knírač jako velice houževnatý pes se silnými končetinami a hbitým pohybem. Společně s kulatými kukadly a rozcuchaným obočím číší z tohoto chlupáče nezbednost a veselá povaha.

Ke komu se hodí malý knírač? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock