Chlupáči, 7. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Majestátní pes velkého vzrůstu s vážným výrazem díky ikonickému vousu, to je knírač velký. Čím se liší od svých menších „bratříčků“ a jaký vlastně je? Pojďme se na něj podívat zblízka!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Inteligentní a veselý

Knírač velký

Tento chlupáč již svým inteligentním výrazem říká, že rozumí všemu, co mu říkáte. I to z něj dělá nejen dobrého společníka, ale i služebního psa. Inteligence se však snadno překlopí ve vychytralost, kdy knírač kalkuluje s tím, zda se mu uposlechnutí vyplatí či nikoli. Rád totiž jedná samostatně, ačkoliv je na svém pánovi silně citově vázán. Pouto si knírač tvoří zejména k jednomu členovi rodiny, ocení však přítomnost i ostatních, protože je nerad sám. Často trpí separační úzkostí.

S tímto hafanem se nemusíte bát nudy. Rád cvičí, hraje si, běhá, chodí na procházky, ale i odpočívá v klidu domova, zkrátka se vám rád přizpůsobí a každým dnem vás něčím rozveselí. Dobře vychází s dětmi i jinými zvířaty, je však nutná včasná socializace,“ říká pro Chlupáči.cz psí trenérka Ing. Martina Hájková, Ph.D.

Sportovec tělem i duší

Knírač velký

„Pokud hledáte věrného parťáka na nejrůznější sportovní aktivity, může být knírač velký tou správnou volbou! Jedná se totiž o psa, který potřebuje mnoho fyzické i psychické aktivity, a tak ocení jakoukoliv akci. Kromě zmíněného výcviku a klasických „psích“ činností se hodí i pro záchranářský výcvik a neztratí se ani při nejrůznějších psích sportech, a to například při frisbee, dogdancningu nebo agility,“ doplňuje Martina Hájková.

Rozhodně se vyplatí docházet s tímto chlupáčem na cvičiště a věnovat se jeho výcviku, zvláště v případě, že to pejska baví. Společný běh, výlet nebo túra udělá knírači velkému také obrovskou radost. Jelikož se jedná o odolného psa s hustou tvrdou srstí, nevadí mu ani dlouhodobý pobyt venku, a tak bude spokojený i v domě se zahradou.

Kliďas, ale ne v pubertě

Knírač velký

Knírače velkého lze obecně označit za vyrovnaného a klidného psa, který sice miluje pohyb a akci, ale ocení i klid, jedná s rozvahou a nenechá se ničím příliš vykolejit. To však neplatí pro odrostlejší štěňata v pubertálním věku. Toto období prožívá velký knírač obzvlášť bouřlivě oproti jiným psím kolegům, zkouší, co si může dovolit a poslušnost jde často stranou. Je proto důležité s tím počítat a věnovat se výchově a výcviku soustavně, s klidem a trpělivostí a laskavou, avšak pevnou rukou.

Ing. Martina Hájková, Ph.D., je psí trenérka specializující se na výcvik pomocí pozitivní motivace

Ke komu se hodí knírač velký? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock

New title