Chlupáči, 5. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Jméno tohoto psího plemene vám možná nic neříká. Komondor je ale typický tím, že vypadá jako velký chodící mop. Už se vám vybavuje? Komondor je maďarský ovčák, který je mocným strážcem a milovaným domácím mazlíčkem.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Co od tohoto velkého chlupáče očekávat a kam až sahá jeho historie?

Odkud je?

Komondor je starověké psí plemeno původem z Maďarska. Část odborníku však s tímto původem nesouhlasí a jeho psí předky hledají u Sumerů. Přesto zmínky o existenci a chovu tohoto plemena v Maďarsku sahají až do 13. století. Toto plemeno bylo po staletí v Maďarsku uctíváno a chráněno. Komondor se převážně využíval jako pastevecký pes pro ochranu ovcí, díky svému vzhledu skvěle zapadl mezi stádo, a tak jej mohl snadněji chránit.

Dnes je komondor v Maďarsku celkem běžný, ale obecně patří mezi vzácná plemena. Mnoho komondorů bylo zabito během druhé světové války, údajně proto, že vojáci museli psa zastřelit, aby se vůbec dostali do statku, který hlídal.

Povaha

Komondor

Jeho temperament je klidný a tichý, dokud nevycítí nebezpečí a nevstoupí do akce, v tu chvíli ostře chrání svůj domov a své blízké.

Bílé, šňůrovité, dlouhé chlupy, které kaskádovitě stékají po jeho těle, jsou nezaměnitelným znakem komondorů. Na rozdíl od mnoha dlouhosrstých plemen je komondor mimořádně velký a svalnatý. Jedná se o silného, loajálního a nezávislého psa. Komondor potřebuje sebevědomého vůdce, proto je vhodný pro zkušeného chovatele. Potřebuje každodenní cvičení a pevné vedení, jinak se z něj může stát nepoddajné zvíře. Se správným tréninkem jsou komondoři milující a hraví domácí mazlíčci.

Péče

Komondor

Co vás může odrazovat od pořízení tohoto plemene, je jeho srst. Skutečně je o ni náročnější pečovat, a hlavně tato péče musí být pravidelná. Odborníci radí majitelům, aby si na srst komondorů nikdy nebrali psí hřebeny a kartáče. Srst potřebuje jen pravidelné mytí, pořádné opláchnutí od šamponu a důkladné vysušení, jinak by mohla začít zapáchat. Dlouhé „provazy“ musí být také udržovány od nečistot pomocí česání. Na oddělení těchto „provazů“ jsou nejlepší obyčejné ruce, kterými je oddělíte od sebe.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock