Chlupáči, 1. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Zvláštní jméno, které se vám rychle vryje do paměti. Proč? Protože vás tento chlupáč doslova okouzlí. Pojďme se podívat, co je na něm jedinečné.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Nenáročný chlupáč

Kooikerhondje

Dlouhá, krásná a na dotek hebká srst. To bude práce, říkáte si. Opak je ale pravdou. Kožíšek kooikerhondje nevyžaduje v porovnání s jinými chlupáči žádnou speciální péči. Vrásky na čele vám může dělat období línání, mimo to je ale péče o srst tohoto krasavce minimální. Jeho kožíšek není jen na okrasu – naopak funguje jako efektivní ochrana před vlhkem, horkem a zimou.

Aktivní sportovec

Kooikerhondje

V návaznosti na předchozí odstavec je nutné zmínit, že co se pohybu týče, o nenáročnosti v souvislosti s tímto plemenem nelze mluvit. Kooikerhondje totiž miluje jakoukoliv akci, rád běhá, skotačí, plní povely, hraje si a vymýšlí lumpárny. Nehodí se k celodennímu odložení v kotci či na dvorku, potřebuje lidskou pozornost a kontakt.

S chutí s vámi vyrazí na dlouhou procházku, doprovodí vás při běhu nebo jízdě na kole či koloběžce. V přírodě může mít sklony k pronásledování zvěře, zvláště ptactva, a tak je potřeba počítat s výcvikem přivolání nebo venčení na vodítku. Hodí se i na mnoho psích sportů, a to zejména díky výborné fyzičce a vysoké inteligenci. Může se stát šampionem v agility, dogdancingu, flyballu nebo třeba frisbee.

Přátelský a citlivý společník

Kooikerhondje

Kooikerhondje je kamarádský hafan, který miluje svou rodinu. K cizím lidem je zprvu nedůvěřivý a raději se drží zpátky. Dobrý hlídač z něj ale nebude – jedná se totiž o tichého psa, který štěká jen zřídka. Důležitá je i socializace a zkušenosti každého jedince. Pokud si vybuduje kladný vztah k lidem již od útlého věku, bude jim důvěřovat a může se z něj stát i canisterapeutický pes. V opačném případě důvěru těžko získává zpět. Vyžaduje citlivý přístup při výchově a výcviku. Jelikož se jedná o velice inteligentního psa, není potřeba na něj nijak tlačit, nemá rád ani dril. Tresty a nespravedlnost snáší velice špatně. Zaslouží si laskavý přístup plný lásky, trpělivosti a pochopení.

Autorský článek

Vice info: American Kennel Club; Esther Verhoef – Verhallen: Velká encyklopedie psů; vydavatelství Rebo; rok vydání: 2002; ISBN: 8072340727

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock