Chlupáči, 6. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Pejsci jednoznačně zaujímají první příčky, co se oblíbenosti domácích mazlíčků týče. A není se čemu divit, pes zkrátka vždy byl, je a bude nejlepším přítelem člověka. Každý si přitom vybere svého ideálního parťáka do života. Popularita jednotlivých plemen se však liší, a tak se pojďme podívat zblízka, které chlupáče preferují lidé z různých koutů světa.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

U nás vítězí německý ovčák

V České republice je nejoblíbenějším plemenem německý ovčák, a to už pěknou řadu let. Svoji pozici si udržuje kvůli své všestrannosti, pracovitosti a oddanosti. Populární je i díky nejrůznějším televizním seriálům a filmům, hojně se tito pejsci využívají v armádě a u policie.

Hned po německém ovčákovi si Češi oblíbili menší plemena, která lze pohodlně chovat ve městech, a to například jezevčíka, čivavu nebo jorkšírského teriéra. Následuje celosvětově známý a oblíbený rodinný pes – labrador. Častým domácím mazlíkem jsou i border kolie, které okouzlí mnoho pejskařů svou inteligencí a aktivitou. V poslední době se dostává do popředí i stafordšírský bulteriér, který je známý jako „psí chůva“, protože je k lidem a hlavně k dětem velice přátelský a citlivý.

V USA vede labrador

Labrador si získal první místo v USA už před několika lety a je stále jedním z nejoblíbenějších psů mezi tamními obyvateli. Přeci jen jsou labradoří štěňátka ta nejsladší stvoření, a proto se také často objevují na televizních obrazovkách. Kdo by doma nechtěl podobného raubíře, jako je známý labrador Marley. Tohle plemeno se těší velké oblibě díky své mírumilovné povaze, labradoři jsou nejčastější rasou využívanou ke canisterapii.

Po labradořím vítězi následuje německý ovčák, velice oblíbeným je v Americe i bígl, a to hlavně díky své neutuchající hravosti a veselé povaze. Nesmíme zapomenout ani na dalšího favorita, kterým je zlatý retrívr. I když je toto plemeno podobné labradorovi, liší se mnohými vlastnostmi, avšak se také jedná o pořádného psa hodícího se do rodiny s dětmi.

Němec v Německu

Stejně jako u nás, i v Německu si první příčku drží německý ovčák. A není se čemu divit, přeci jen se jedná téměř o zdejší symbol či legendu. Oblíbeným je zde i německý boxer společně s německou dogou. Druhé místo však obsadil malý rošťák – jezevčík, který zde má také svoji důležitou tradici. Oproti ostatním zemím jsou v Německu častými mazlíky i ohaři nebo například rotvajleři. Svoje příznivce si zde najde i pudl nebo kokršpaněl.

Zmíněná psí plemena jsou oblíbená napříč kontinenty a patří mezi nejčastěji pořizované domácí mazlíčky. Máte doma taky takového?

Hledáte psího parťáka na běh nebo túry? Pak se podívejte na sportovní psí plemena, která milují pohyb. Řada z nich se hodí i na psí sporty jako lov, agility, flyball, pasení nebo záchranařinu. Hledáte spíše malá psí plemena do bytu? Nebo chcete naopak vědět, jaký pes se hodí pro důchodce?

Speciální kategorií jsou pak česká psí plemena, na která můžeme být právem hrdí.

Najděte ideální psí plemeno i pro sebe.

Štítky: psí plemen

Autor článku: Aneta Hladíková