Kulíšek nejmenší je malá sova s velkým sebevědomím

Chlupáči, 14. 6. 2020

Foto: Shutterstock

Malý tvor žijící v evropské tajze, lesích a horách, který vás svým roztomilým vzhledem zkrátka musí okouzlit. Potkáte jej možná i na pozdní procházce ve vašem okolí, kulíšek totiž žije na mnoha místech v České republice. Pojďme se podívat na tohoto opeřence zblízka.

Malá sova s velkým sebevědomím

Kulíšek nejmenší, jak již název napovídá, je nejmenší sova v Evropě, co se vzrůstu týče. Povahově si však strčí do kapsy i mnohem větší soví kolegy. Jedná se totiž o velice sebevědomého ptáčka, který se nezalekne větších predátorů, ani lidské společnosti, navíc si při lovu troufne i na větší kořist, než je on sám.

Tato malá sovička dorůstá do délky kolem 15 centimetrů a váží jen několik desítek gramů. Působí roztomile baculatým dojmem, a to díky malé kulaté hlavičce a načepýřenému vzhledu.

Nenápadný a hbitý lovec

Kulíšci jsou velice rychlí a hbití letci, kteří loví hlavně od soumraku do úsvitu, ale občas se uchýlí k obstarání potravy i přes den. Jak již bylo zmíněno, tito soví hrdinové si troufnou i na větší kořist, což jen dokazuje jejich výborné schopnosti a dobrou fyzičku. Pomáhají jim přitom silné nohy s drápy a robustní tělo. Díky většímu úlovku si mohou utvořit i zásoby, které si schovávají do dutin stromů. Mezi oblíbenou potravu patří hlodavci, hmyz a drobné ptactvo.

Kořist si kulíška často nemusí všimnout díky jeho praktickému nenápadnému zbarvení. Peříčka má kulíšek v hnědé barvě, na hřbetě se nacházejí světlé skvrnky, bříško je přitom zbarvené do bílé barvy s hnědým vzorováním. Jeho uhrančivé oči jsou naopak poněkud výrazné, mají totiž zářivě žlutou barvu. V poměru k hlavičce jsou oči tak akorát veliké, aby si i přes svou roztomilost zachoval kulíšek důstojný a divoký vzhled.

Život v páru

Tato milá ptačí stvoření mívají harmonický vztah s jedním partnerem. Samec se samičkou často žije v jedné a té samé dutině stromu po dlouhou dobu, dokonce až několik let. Obsadí tak společně vybranou dutinu, kterou vybudoval nějaký datel či strakapoud. O mláďata se stará samička sama, avšak sameček často nosí do hnízda potravu, kterou starostlivé mamince předává, aby mladé nakrmila.