Chlupáči, 6. 12. 2023

Foto: Natalia Fedosova / Shutterstock

Méně známé přírodní plemeno pocházející z Kurilských ostrovů. To je kurilský bobtail, kočička, která vás zaujme nejen svou povahou, ale i neobvyklým vzhledem. Co je na ní zajímavého?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Kočičí přítula

Kurilský bobtail

Pokud hledáte kočičku, která si náležitě užívá hlazení a mazlení, je kurilský bobtail tou správnou volbou. Ačkoliv jsou tito mazlíci opravdu přítulní, nemusíte se bát dotěrnosti. Tato šelma má totiž ty nejlepší povahové rysy z kočky, a dokonce se v lecčem podobá i psu. Kromě mazlení má totiž v oblibě i hry a bez problémů se naučí aportovat hračku. Jedná se zkrátka o ideálního mazlíka, se kterým vás čeká harmonické soužití.

Kromě lidské společnosti si kurilský bobtail užívá i společnost jiných zvířátek, zejména kočiček. Se svými kolegy si totiž může krátit dlouhou chvíli správnou kočičí hrou. Přátelství může vzniknout i mezi zarytými rivaly – bobtail má totiž ke psům blízko díky své vyrovnané a kamarádské povaze,“ říká pro Chlupáči.cz specialistka na kočičí chování a dočaskářka Pet Heroes Kateřina Šelepská.

Vášnivý rybář

Kurilský bobtail

Kočka, která miluje vodu? Že neexistuje? Omyl! Kurilský bobtail vodu přímo zbožňuje a neváhá se do ní vrhnout pro nějakou tu rybku. Tato kočička má silný lovecký pud, který vám ráda předvede jak venku „naostro“, tak i doma při hře s pírky a udičkami. Díky jejím rozdílně dlouhým předním a zadním nohám navíc při číhání a lovu vypadá tato šelma opravdu impozantně. Pohled na její plížení stojí za to!

Jelikož se jedná o zvídavou a hravou kočičku, nezapomeňte domácnost vybavit dostatkem kočičích hraček, škrabadel a prolézaček. Tento malý lovec ocení i přístup na zabezpečenou zahradu. Pozor však na milované rybičky v jezírku,“ varuje s úsměvem Kateřina Šelepská.

Krátký ocásek

Kurilský bobtail

První, čeho si na kurilském bobtailu všimnete, bude nejspíš absence ocásku. Tato kočička ocásek má, avšak velice kraťoučký, který může nosit vzpřímeně při běhu nebo při soustředění, ale také ohnutý v klidovém stavu. Ocas připomínající bambulku dotváří tomuto bobtailovi mohutný, však kompaktní dojem ze stavby těla a dodává mu taktéž jedinečnost.

Kateřina Šelepská je specialistka na kočičí chování a dočaskářka Pet Heroes

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock