Chlupáči, 21. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Labradorského retrívra neboli labradora zná asi každý. Jedná se o velice oblíbené psí plemeno, a není se čemu divit! Pojďme společně shrnout, jaký tento čtyřnohý dobrák je!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Velký pes s velkým srdcem

Labradorský retrívr

Duše čistá jako lilie. Zní to jako klišé, ale labrador je opravdový dobračisko. Jedná se o přátelského, milého a věrného psa, který miluje všechny lidi a ze všeho nejvíc svoji rodinu. Je vhodný jak pro aktivní pejskaře, které rád doprovodí při sportování a túrách, tak i pro rodinné usedlíky, kteří si užívají společně strávený čas na zahrádce nebo u vody.

Labrador nadmíru dobře vychází s dětmi, a tak vás jejich společné hrátky a skotačení pohladí na duši. Není však radno zapomínat, že se jedná o velkého a mohutného psa, který může nechtíc svého parťáka při hraní zranit. I když je mírumilovná povaha jasným znakem tohoto plemene, nelze opomenout i vliv přístupu majitelů a jejich výchovy. Tento pejsek, stejně jako každý jiný, potřebuje nastavit určitá pravidla, jak se má chovat. Společně s laskavým přístupem bez trestů a zbytečného drilu se z něj stane suprový psí společník. Důležitý krok ke kýženým vlastnostem je už samotný výběr štěňátka. Vidinu typické povahy pro labradora vám může zajistit pořízení mazlíka z renomované chovatelské stanice.

Robustní, nikoli obézní

Labradorský retrívr

Labrador má silnou kostru a mohutnou stavbu těla. Je tedy jasné, že nikdy nebude mít štíhlý pas a hrudník jako chrt. Zároveň to však není záminkou pro obezitu. Tento chlupáč má nadmíru dobrý apetit, není vůbec mlsný a s chutí sní téměř vše, na co přijde. Z tohoto důvodu je u něj velice obtížné zamezit přibírání, ke kterému má toto plemeno sklony. Majitel musí čelit smutným psím očkám a nepřekrmovat mazlíka nadměrným množstvím potravy, pamlsky nebo dokonce lidským jídlem. Obezita není jen estetický problém – naopak velice negativně ovlivňuje zdraví psa.

Proto je krom striktního jídelníčku nutné pejskovi dopřávat i pravidelnou dávku pohybu. I když labrador vypadá, že rád lenoší, umí být i pořádně aktivní. Jeho aktivita může být ovlivněna právě kily navíc. Zkusit můžete společný běh nebo delší procházky, hafan vám bude rád aportovat míček, a to nejen na suchu, ale i ve vodě. Zkusit můžete i psí sporty jako agility nebo dogdancing.

Asistent i psycholog

Labradorský retrívr

Díky své milé a bezproblémové povaze bývá labrador často využíván jako terapeutický pes. Hodí se pro výcvik asistenčních psů i pro canisterapii, jelikož je velice tvárný, inteligentní a dobrosrdečný. Kromě cenné pomoci pro potřebné oceníte jeho vlastnosti i v běžném domácím chodu, kdy vás potěší svou dobrou náladou a láskou.

Ke komu se hodí labradorský retrívr? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock

New title