Chlupáči, 23. 10. 2023

Foto: Rita_Kochmarjova / Shutterstock

Roztomilá zvířátka s okouzlujícíma velkýma očima a nenáročnou péčí, to jsou lamičky. Nejznámější a nejoblíbenější je lama krotká a alpaka, v obou případech jde o domestikované stádové zvíře, které má rádo svobodu a nezávislost. Pojďme se na ně podívat zblízka!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Domestikovaná netýkavka

Lama

Lamy, zvláště lamy alpaky, mají úžasný huňatý kožíšek – vlnu, pro kterou jsou i hojně chovány. I když jejich chlouba společně s roztomilým kukučem vyzývá k pomazlení, na kontakt s člověkem je příliš neužije. Mazlíčka, který si přijde pro pohlazení a objetí, si z lamy nejspíš neuděláte. Dá se však snadno ochočit pro jednoduchou manipulaci, naučí se chodit na ohlávce a respektovat přítomnost lidí. Zvláště alpaky se vyznačují laskavou povahou, a tak se nechají ovládat a opečovávat i malými dětmi. Využívají se proto i pro zooterapii. Samozřejmostí je však zvykání od malička a pozitivní přístup.

I když na mazlení nejsou lamy ideální, vyžití s nimi naleznete i při výcviku a hrách. Jedná se totiž o překvapivě inteligentní zvířata, která se naučí například překonávat překážky podobně jako koně či psi na agility. Díky své přizpůsobivosti vás na vodítku mohou následovat i na procházkách.

Stádové zvířátko

Lama

Pokud vás lama okouzlila svým šarmem a nenáročnou péčí a přemýšlíte nad jejím pořízením, rozhodně se zamyslete nad koupí více zvířat najednou. Lamy jsou totiž stádová stvoření a užívají si přítomnost stejného druhu. Nevyplácí se však pořízení smíšené skupiny složené ze samců i samic, a to z důvodu častých nesrovnalostí a rozmnožování. Mezi samce usilující o samici či důstojné místo ve stádu se nevyplácí chodit, tato mírná zvířata umí být i značně vznětlivá a během šarvátek se samci ani samice neostýchají zasáhnout nepřítele plivnutím. Naopak stádo jednoho pohlaví je bezproblémové.

Svoboda především

Lama

Ačkoliv jsou lamy krotké a alpaky domestikované lamy zvyklé na přítomnost a obhospodařování lidmi, užívají si rozlehlé pláně a neuzavřené prostory. Rozhodně si nepořizujte lamy, pokud byste je zavírali do malých stájí s malým výběhem. I když jsou lamy chovány v prostorných stájích, mohou být nespokojené kvůli malému přehledu, co se děje venku. Alespoň jedna z lam musí vidět ven a sledovat situaci pro včasné upozornění na případné nebezpečí. Lamám i alpakám namísto uzavřených stájí postačí jednoduchý přístřešek, pod kterým se mohou schovat a občerstvit a zároveň z něj mají pěkný přehled a pocit svobody.

Autorský článek / From The Farm: How About A Pet Llama?; Alpacas And Llamas: What They Are & Why You Should Keep Them

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock