Chlupáči, 10. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Velký mohutný pes přirozeně vzbuzuje respekt nebo dokonce strach. V případě leonbergera tomu tak je, pokud je o něm řeč v souvislosti se střežením objektu. Doma se z něj však stává pravý opak.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jaký tedy vlastně je?

Dobrý hlídač

Leonberger

Pokud vlastníte rodinný domek se zahrádkou a toužíte po dobrém hlídači, leonberger může být tou správnou volbou. Svým hlubokým hlasem a silným vzezřením odežene kdejakého zloděje. Jedná se však o velice společenského psa, který potřebuje přítomnost svých pánů a nejlépe celé rodiny vždy kolem sebe. Ocení tak neomezený vstup do domu nebo společný prostor na zahradě. V případě celoročního venkovního pobytu je potřeba se tomuto mazlíkovi věnovat a zajistit mu zateplenou boudu, což je maličkost v porovnání s tím, že by tento nebojsa nasadil za rodinu i vlastní život.

Velký mazel

Leonberger

Jak už bylo zmíněno, leonberger chce být s lidmi co nejvíce v kontaktu, a proto bude velice trpět, pokud ho zavřete do kotce na celý den. Tento chlupáč potřebuje vaši pozornost a rád si přijde pro pohlazení. Přes svou velikost a nemalou váhu se vám bude chtít vměstnat i na klín. Je to zkrátka něžný a věrný mazel ve velkém těle, a to doslova. Dospělí samci totiž váží až 80 kilogramů. To je pořádná dávka lásky!

Člen rodiny i psycholog

Leonberger

Leonberger je kamarád s každým členem rodiny, a to nejen dvounohým. Rozumí si s ostatními domácími mazlíčky i malými dětmi, musí k tomu však být veden od malička – socializace je velice důležitá. Jsou u něj patrné silné ochranářské pudy.

Tento chlupatý obr je kupodivu velice citlivý a všímavý. Reaguje zejména na lidské emoce, které zrcadlí nebo se je snaží řešit. Těžko snáší hádky, rozepře a potyčky, přičemž může chránit některého z aktérů. Věřte, že s tímto chlupáčem budou hádky minulostí. Leonberger raději všechny potěší a rozveselí.

Inteligentní a akční chlupáč

Leonberger

Leonbergeři jsou chytří psi s chutí pracovat, a tak se hodí pro výcvik i nejrůznější psí sporty. Jediným omezením je opět jejich velikost, kvůli které neoplývají příliš velkou obratností, aby vynikali v agility nebo coursingu. Zato milují vodu a plavání, a tak je pro ně ideální vodní záchranařina.

Zdroj: autorský článek

Další info: Esther Verhoef – Verhallen: Velká encyklopedie psů; vydavatelství Rebo; rok vydání: 2002; ISBN: 8072340727; American Kennel Club

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock