Chlupáči, 22. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Pokud hledáte opravdovou raritu mezi kočičkami, tak jste tu správně! Pozornost dnes věnujeme prazvláštní šelmě nesoucí pojmenování lykoi. Jaká tato kočička je?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Neobyčejný vzhled

Lykoi

Čeho si bezpochyby všimnete při pohledu na kočičku lykoi, je její neobvyklé osrstění. Kožíšek jí totiž na mnoha místech chybí, a kromě toho má i jedinečné zbarvení. Srst se totiž skládá z bílých a černých chloupků, které podle četnosti jedné z barev tvoří zvláštní neupravené vzezření, zvláště ve spojení s lysinkami. Často se tato šelma označuje jako vlkodlačí kočka, jelikož působí až strašidelně. Ačkoliv kvůli tomu vypadá lykoi v určitém slova smyslu nedokonale, na dokonalosti jí to určitě neubírá. Krom jedinečnosti, co se vzhledu týče, totiž oplývá i úžasnou povahou.

Mazel i lovec

Lykoi

Kočička lykoi je mazlík, společník a kamarád pro všechny milovníky veselých, hravých a přítulných šelem. Je neobyčejně milá a přátelská. Kromě toho, že vyhledává lidský kontakt, si jej i náležitě užívá. Můžete se tak spolehnout na to, že si užijete vrnění, společného odpočívání, mazlení a drbání kožíšku dosyta. Lykoi je správnou asistentkou pro veškeré dění v domácnosti. Se zájmem vás bude doprovázet u nejrůznějších činností a do nejrůznějších koutů bytu. Ráda vás bude sledovat, ale neostýchá se i „přiložit tlapku k dílu“. Musí být zkrátka u všeho. Miluje pozornost, a tak se hodí do rodiny, kde se pořád něco děje a kde se po většinu dne vyskytuje někdo, kdo by této malé rošťandě poskytl zábavu. Kočička lykoi si velice ráda hraje, a tak jí uděláte velkou radost kočičími hračkami, prolézačkami a hlavolamy. Překvapí vás, jak je tato atypická kráska inteligentní.

Kromě vaší společnosti si lykoi užije i přítomnost jiných domácích mazlíčků. Krom těch kočičích si bude velice dobře rozumět i se psími kolegy. Společně si mohou hrát a skotačit. I zde je často zmiňována spojitost lykoi s vlkodlakem, jelikož se často chová spíš jako pes. Právě proto si rozumí nejen s chlupáči, ale i s dětmi, se kterými je taktéž mnoho zábavy.

Vitální společník

Lykoi

Zvláštní kožíšek s holými místy na vás může zapůsobit negativně v tom smyslu, že kočička vypadá nemocně. Nemusíte se však ničeho obávat – tento vzhled vznikl přirozeně, genetika a příroda je zkrátka mocná čarodějka. Lykoi patří mezi velmi zdravá kočičí plemena, a kromě občasného vykoupání a běžné kontroly uší a očí se jedná téměř o bezúdržbovou šelmu. Kvůli absenci srsti je ale potřeba myslet na ochranu proti slunečnímu záření, stejně tak i zajistit, aby kočička neprochladla. Lykoi miluje teplo, zvlášť to lidské. A i když se to na první pohled nemusí zdát, je kůže tohoto mazlíka na dotek opravdu příjemná. Kontakt si tak budete užívat vzájemně.

Zdroje: Olga Thámová & Zdeněk Gorgoň: Plemena koček; vydalo Aventinum; rok vydání: 199; ISBN: 80-7151-100-5; Jan Vařejčko: Atlas plemen koček; vydalo Státní zemědělské nakladatelství, rok vydání: 1984; ISBN: 07-085-84

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock

New title