Chlupáči, 5. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Sněhově bílý pejsek malého vzrůstu, který vás okouzlí nejen svou milou povahou. Maltézský psík je velice oblíbené psí plemeno. A není se čemu divit! Pojďme se podívat, jaký tento chlupáč vlastně je.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Inteligentní mazel

Maltézský psík

Maltézský psík se vyznačuje vysokou inteligencí, kterou zúročuje nejen při plnění povelů, ale i v běžném životě. Jeho chytrá hlavička přijde na ledacos, a tak potřebuje zabavit. Obstarat zábavu však není v tomto případě žádný problém. Tento bílý rarášek ocení veškerou vaši pozornost, velice rád cvičí poslušnost, učí se nové triky a samozřejmě jako každý veselý psík nepohrdne ani hrou. Je ideálním parťákem na procházky, vyniká i v nejrůznějších psích sportech, a to zejména díky své hbitosti, rychlosti a vynalézavosti. Může se zdát, že se jedná o malého neposedu, ale tento vděčný psík vám bude s radostí dělat společnost i při lenošení u televize. Hodí se tak i do toho nejmenšího bytu, odkud bude s chutí vyrážet na procházky.

Citlivá dušička

Maltézský psík

Při výchově a tréninku je u maltézského psíka potřeba myslet na to, že se jedná o malého a citlivého pejska, který špatně snáší nátlak, stres a nespravedlnost. Proto se vyhněte trestům a zbytečnému drilu, tento chlupáč rád udělá, co vám na očích uvidí, třeba za drobný úplatek v podobě pamlsku či hračky. Obecně jeho výcvik není nic náročného, hodí se i pro pejskaře začátečníky. Maltézáček je citlivý i na hluk, příliš křiku a hlasitých zvuků mu nedělá dobře.

Tento malý psík může zastávat roli i rodinného psychologa. Díky své neobyčejně vnímavé povaze pozná, v jakém jste rozpoložení, a podle toho se bude i chovat. Rád se mazlí, ale i skotačí. S jistotou vám tak zlepší den!

Bílý závoj

Maltézský psík

Na maltézáčkovi vás jistě na první pohled zaujme jeho sněhobílý kožíšek. Aby tato chlouba vypadala reprezentativně, je zapotřebí mnoho péče a přípravků. Údržba dlouhé bílé srsti není nic jednoduchého. V deštivém počasí byste mohli psíka umývat po každé procházce, proto se dlouhá srst často balíčkuje, což zároveň slouží i jako ochrana před jejím polámáním a zkrepatěním. Tento proces se však dělá zejména u výstavních jedinců. Pokud je váš mazlík často venku a na dlouhé srsti si nezakládáte, můžete zvolit kratší sestřih, který se snáz udržuje. Jeho srst je bez podsady, a tak nelíná, což je dalším pozitivem pro pobyt psíka v bytě.

Ke komu se hodí maltézský psík? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock