Chlupáči, 1. 12. 2023

Foto: SeventyFour / Shutterstock

Hledáte domácího mazlíčka pro svoji babičku nebo dědečka? Ani senioři se nechtějí cítit osaměle a domácí mazlíček jim může být skvělým společníkem. Kteří mazlíčci jsou nejvhodnější?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Mazlíčka pro seniora musíte vybírat adekvátně k jeho zdravotním stavu a fyzické kondici. Zatímco někteří si užijí procházky se psem, další ocení nenáročnou kočku v klíně anebo je potěší dívat se na uklidňující rybky v akváriu.

Který mazlík bude vyhovovat právě vašim (pra)rodičům?

Psí chlupáči

Pro aktivní seniory je psí společník jako dělaný. Měli byste se ale zaměřit na výběr vhodného plemena. Velká plemena, která potřebují dostatek pohybu a vyžadují nadstandardní péči, nejsou příliš vhodná. Mohou dokonce seniora nechtěně zranit, připlést se pod nohy, prudce trhnout s vodítkem a podobně. Proto jsou vhodnější volbou malí psi, jako je třeba Kavalír King Charles španěl, shih-tzu nebo maltézský psík.

Kavalíři jsou klidní, jemní a ve srovnání s některými jinými plemeny psů nevyžadují přílišnou péči. Mají také ideální velikost a pro většinu seniorů nebude manipulace s nimi příliš namáhavá.

Shih-tzu jsou také rozkošní, milí malí psi ideální pro seniory. Vyžadují pravidelnou péči, ale díky jejich velikosti s nimi mohou starší lidé bezpečně manipulovat a vyrážet na poklidné procházky.

Maltézský psík je roztomilý malý chlupáč, se kterým si senior nejen užije procházky. Zároveň mu pejsek pomůže splnit i společenské aktivity, protože vyžaduje pravidelné návštěvy psího salonu. A všichni víme, jak si u kadeřníků rádi povídáme.

Pro seniory není zrovna nejvhodnější pořídit malé štěně, protože ta vyžadují spoustu pozornosti, práce a výcvik. Porozhlédněte se spíše v místním útulku a vyberte již dobře socializovaného psa, ušetříte staříkům nejen nervy z loužiček na koberci.

Kočičí miláčci

Kočky jsou vítanými společníky pro seniory, kteří by už nezvládli pravidelné procházky se psem. Krátkosrsté kočky jsou skvělou volbou pro mnoho seniorů, protože jsou obvykle velmi nenáročné a tolik nelínají. Dlouhosrsté kočky budou vyžadovat o trochu více péče, protože potřebují pravidelně vyčesávat.

Kočky mají svoji jedinečnou osobnost a rády se stanou věrnými společníky vašich babiček i dědečků. Ochotně se stočí do jejich klína a nechají se hodiny a hodiny tiše hladit.

Stejně jako u koček se zamyslete, zda nepořídit už dospělou kočku. Koťata jsou sice velmi hravá, ale jsou velmi divoká a také se například teprve musí naučit na kočičí záchod. A to pro seniora může být odrazující a stresující. Dospělá kočka už má většinou ráda svůj klid a bude tiše schoulená v jejich klíně.

Rybičky

Pro méně pohyblivé seniory může být skvělým zpestřením i akvárium s rybičkami. Někomu mohou přijít rybičky nudné, ale to vůbec není pravda. Vhodnou a nenáročnou rybičkou je bojovnice pestrá, které stačí i malé akvárium, nazývané bettárium či betárko. Bojovnice žije ve stojatých vodách a umí dýchat kyslík ze vzduchu, takže není potřeba filtrační zařízení ani vzduchování. Čištění probíhá výměnou vody. Je nutné používat odstátou vodu, kterou je potřeba upravit pomocí akvarijních přípravků, jež zbaví vodu nežádoucích látek a chrání sliznice ryb. Pak už stačí trošku krmení a o zábavu je postaráno. Jediná nevýhoda této rybičky je, že samce je nutno chovat samostatně – kvůli jejich agresivitě k ostatním.

Autorský článek

Další info: Senior Lifestyle: What Are the Best Pets for Seniors?

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock