Chlupáči, 21. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Mexický naháč je nádherný a majestátní pes se zajímavou historií. Říká se mu také xolo (xoloitzcuintle) podle mexického boha Xolotla. Kromě neobvyklého vzhledu vás může okouzlit i svou povahou. Jaký je?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Loajální společník

Mexický naháč

Toto bezsrsté plemeno se vyznačuje svou klidnou a přátelskou povahou. Jedná se o veselého psíka, který miluje lidskou přítomnost. Nenechá se ničím příliš vyprovokovat, je to spíš takový správný psí pohodář. Hodí se tak téměř do jakékoliv rodiny, k dětem i k jiným domácím mazlíčkům. Mexický naháč je velice trpělivé a inteligentní stvoření, nevyhledává spory a rodinu stmeluje svou pozitivitou a láskou.

Často se upne na jednoho člena domácnosti, s člověkem si umí vytvořit velice silné pouto. K cizím lidem je nedůvěřivý, avšak nikdy nereaguje zbytečně agresivně. Ostražitost k nepřátelům společně se silným citovým poutem k rodině z tohoto naháče dělá výborného hlídače, který však nepatří ven, nýbrž do tepla a pohody domova.

Atlet i povaleč

Mexický naháč

Mexický naháč má velice sportovní a vyváženou stavbu těla, přičemž existují tři varianty – malý, střední a velký. Vzhledem k velikosti daného psa se mění i jeho tělesné předpoklady a náročnost na pohyb, obecně je však xolo klidným psem, který nevyžaduje přílišnou fyzickou aktivitu. Neznamená to však, že se jedná o zarytého lenocha. Naopak může být mexický naháč šampionem v některém ze sportů, vynikat bude například v agility nebo v coursingu.

Rád vás doprovodí i na delší procházce, s radostí si pak za vámi vleze na gauč pro pomazlení. A že je mazlení s tímto psíkem opravdový zážitek! Jeho kůže je totiž velice hebká a teplá na dotek. Působí tak velice uklidňujícím a hřejivým dojmem, což vás zbaví nejen stresu a napětí, ale třeba i bolestí. Tělesné teplo totiž dokáže zázraky.

Zvláštní péče

Mexický naháč

I když se s mexickým naháčem vyhnete otravnému vyčesávání dlouhých chlupů a každodennímu vysávání koberců a sedaček, není péče o tohoto krasavce úplně jednoduchá, jak se může na první pohled zdát. Tento mazel totiž potřebuje svou jemnou a hebkou kůži chránit před sluncem i mrazem.

Proto je v létě speciální krém, gel nebo olej nezbytností, aby se citlivá pokožka nespálila a byla dostatečně hydratovaná. V zimě je naopak samozřejmostí pořízení nějakého oblečku, aby pejsek neprochladl a neměl omrzliny. Zároveň byste měli mexického naháče pravidelně koupat. I když to zní náročně, nenechte se odradit. Xolo vám to oplatí svou věrností, láskou a upřímností, kterou vidíte v jeho krásných očí mandlového tvaru.

Ke komu se hodí mexický naháč? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock