Chlupáči, 27. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Máte rádi, když je doma veselo a hledáte společníka, který vás nenechá celé dny lenošit? Pokud navíc toužíte po pejskovi menšího vzrůstu, který se hodí i do bytu, je miniaturní bulteriér ideální volbou! Co od něj můžete očekávat?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Energie na rozdávání

Miniaturní bulteriér

Miniaturní bulteriér je malý rarášek, kterého se vám povede jen stěží unavit. Rád běhá, skáče, zkoumá okolí a samozřejmě si také rád hraje. Díky jeho energii se z něj stane parťák nejen na procházky a výlety, ale také na některé sporty. Ideální aktivitou je například agility, kde může tohle torpédo uplatnit svou rychlost, obratnost a bystrost. Všechny tyto vlastnosti má miniaturní bulteriér mnohem výraznější, než jeho velký příbuzný, anglický bulteriér. Nalezneme v něm zkrátka víc genů z aktivního teriéra. Minibulík miluje, když může spolupracovat s člověkem a trávit s ním veškerý aktivní čas během dne.

Mazel, co nepatří do kotce

Miniaturní bulteriér

Jelikož je minibulík velice společenský a přátelský tvor, je pro něj přítomnost lidí velice důležitá, a tak se rozhodně nehodí k celodennímu odložení na dvorek či do kotce. Nejšťastnější bude ve vaší blízkosti a vzhledem k jeho velikosti vám na gauči nezabere ani tolik místa. I když se jedná o velice aktivní plemeno, které potřebuje dostatek pohybu kvůli přemíře energie, není výjimkou, že si pes navykne na denní režim svých majitelů a bude s nimi rád trávit čas jak venku, tak v pohodlí domova. Přebytečnou energii je však potřeba někdy vybít – krátké procházky kolem domu rozhodně nestačí.

Tento chlupáč se hodí i do rodiny s dětmi – budou společně vymýšlet lumpárny a celé dny si hrát. Opatrnost a dohled ze strany rodičů je však vždy na místě. Dá se říci, že se minibulík dobře snáší i s jinými domácími zvířaty, ovšem postupné seznámení by mělo proběhnout co nejdříve, ideálně již ve štěněcím věku.

Roztomilý kukuč a nenáročná srst

Miniaturní bulteriér

Miniaturní bulteriér je stejně jako anglický bulteriér ikonický zejména díky neobvyklému tvaru hlavy. Roztomilý vzhled umocňuje nejen zaoblený čenich, ale také malé oči trojúhelníkového tvaru. Při pohledu na minibulíka z něj číší upřímná radost.

Péče o jeho srst není nijak náročná, ba naopak. Jelikož se jedná o hladkou, krátkou srst, postačí jen občasné vykartáčování psa.

Minibulíka si musí každý zamilovat. S laskavým přístupem a výcvikem za pomoci pozitivních metod se z něj stane vychovaný mazel s úsměvem na tváři.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock