Chlupáči, 10. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Na první pohled obyčejný pes, který příliš nevyčnívá. Ve skutečnosti je však mudi všestranným chlupatým pomocníkem, který se nadchne pro všechnu práci i legraci. Pojďme se na něj podívat zblízka!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Parťák pro všechno

Mudi

Mudi se vyznačuje svou neoblomnou chutí pracovat, vysokou inteligencí a veselou povahou. S takovými vlastnostmi se z něj stává všestranný chlupáč, se kterým se můžete věnovat mnoha nejrůznějším aktivitám. Mudi miluje pohyb, a tak se hodí pro psí sporty, vynikat bude jak v agility, tak flyballu či dogdancingu, své uplatnění najde i v záchranařině a jakožto služební pes. Jelikož se jedná o psí plemeno, které bylo primárně vyšlechtěno pro střežení stáda, je mudi ochotný pracovat s člověkem a může z něj být i výborný hlídač k domečku.

Láska k pohybu i k lidem

Mudi

Jak již bylo řečeno, mudi je aktivní veselý psík, který se hodí i na zahradu k domečku, kde bude věrně hlídat. Role hlídače mu však nemusí vyhovovat, a to zejména v případě, kdy je na zahradě celé dny sám. Mudi miluje lidskou společnost, a tak by v kotci, na dvorku či zahradě o samotě strádal. Nemusíte se bát přivést tohoto mazlíka do bytu – díky jeho kratší jemné, téměř bezúdržbové srsti není úklid domácnosti nic hrozného, psík si rychle zvykne na pohodlí a společnost svých páníčků, která mu velice svědčí.

Tento chlupatý rošťák je ideálním parťákem na procházky a výlety všeho druhu. Jelikož se jedná o střední plemeno, jež vyniká svou houževnatostí a dobrou fyzičkou, bez problémů vás doprovodí i na delších túrách, výšlapech či dovolených, nemusíte se s ním bát ani stanovat či kempovat.

Mudi si dokáže se svou rodinou utvořit velmi silné pouto. Jedná se o citlivou dušičku skrytou ve sportovním těle, která potřebuje porozumění a laskavý přístup. Tento pes nesnese dril či tresty, a tak je ideální zvolit pozitivní metodu při výcviku. Díky své vysoké inteligenci vše velice rychle pochopí a trénink tak bude zábava pro vás oba.

Rozčepýřená, avšak hebká srst

Mudi

Při pohledu na mudiho leckoho napadne, že se jedná o voříška se zacuchanou a neupravenou srstí. Tento kožíšek je však neobyčejně hebký na dotek a praktický pro ochranu před nepříznivými povětrnostními vlivy. Mudiho jeho kadeřavá jemná srst dokonale chrání před vlhkem i chladem, což mu umožňuje trávit více času ve venkovním prostředí. Srst může být kudrnatá, lehce zvlněná i rovná, a jelikož není příliš dlouhá, nevyžaduje přehnanou péči. Naopak je mudi docela nenáročným společníkem, kterému postačí občasné vyčesání kartáčem či hřebenem dle potřeby.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock