Chlupáči, 5. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Kočičí plemeno s nepříliš dlouhou historií, které vás zaujme svým nevídaným vzhledem. Má totiž krátké nožky, podobně jako kolegové z psí říše – jezevčíci nebo třeba welsh corgi. Drží se tato šelma u země i povahově, nebo jaké jsou její vlastnosti?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Proč má krátké nohy?

Munchkin

Může za to genová mutace, která způsobila zkrácení končetin podobně jako u zmíněného jezevčíka. Tato mutace s sebou nenese žádné vedlejší negativní faktory, kočičky munchkin jsou zdravé a odolné plemeno, které délka nohou nijak neomezuje. Oproti psím krátkonohým kolegům nemají tyto malé šelmy problémy ani s páteří.

Zdatná šelma

Munchkin

To, že má munchkin kočka krátké končetiny neznamená, že by jí pohyb dělal problémy. Naopak ji délka nohou v ničem neomezuje – může běhat, skákat, šplhat, lovit a rozmnožovat se. Jedná se zkrátka o kočku se vším všudy. A i když nevyskočí tak ladně na stůl, linku nebo skříň, předvede vám mnohem zajímavější možnosti, jak se dostat tam, kam chce. Vyniká svou hbitostí, dokáže být i pořádně rychlá.

Přítulný a hravý mazlík

Munchkin

Kočička plemene munchkin je velice bystré a inteligentní stvoření, které má rádo společnost lidí i jiných zvířat. Ráda si hraje a vymýšlí nejrůznější lumpárny. Jedná se o veselou kočičku, se kterou budete mít o zábavu postaráno. Hodí se i do domácnosti s dětmi či jinými domácími mazlíčky, snese se s psími kolegy a ty kočičí zaměstná správnou kočičí hrou. Kromě hraní a sledování, co se kde šustne, umí být munchkin i ideálním společníkem k relaxu při chladných zimních večerech, kdy se vám s chutí schoulí na klín nebo se natáhne vedle vás na sedačce. Užívá si lidskou společnost, hlazení a mazlení.

Malá surikatka

Munchkin

Tato kočička vás okouzlí nejen svým roztomilým vzhledem, ale i rozkošnými zvyky, které si osvojí. Jedním z nich je například pozice připomínající rozhlížející se surikatu. Kočička se díky krátkým nožkám udrží v pozici, kdy vzpřímí tělo tak, že to vypadá, jakoby panáčkovala. Může tak mít přehled nad vším děním. Vzrůstem je munchkin malá až střední kočička, váží maximálně 4 kilogramy. Kromě krátkých nohou vypadá jako běžná kočka domácí.

Autorský článek

Další info: Munchkin Cat Breed

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock