Chlupáči, 25. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Roztomilé stvoření s dlouhými fousky, které můžeme spatřit při poklidném relaxování v blízkosti vodní plochy. Vidět vydru říční na vlastní oči značí nejen to, že jste měli štěstí na vzácné setkání, ale narazili jste také na čistou vodu.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Samotář i mazel

Vydra říční

Vydra říční

Vydra žije ve volné přírodě samotářským způsobem. Jedná se o tvora s noční aktivitou, který si udržuje svůj lovecký revír. Proto je i málo pravděpodobné, že tuto mrštnou samotářku potkáte při běžné procházce. Na své si mohou přijít trpěliví rybáři a rekreanti v době během stmívání a úsvitu.

Pokud se vydra dostane do zajetí, zvláště v nízkém věku, může se z ní stát milý rodinný mazlíček. Samozřejmě se nejedná o domestikované zvíře a nelze ji srovnávat se psy nebo kočkami. I přes to je však vydra nevídaně kontaktní, a když si na svého opatrovníka zvykne, nehne se od něj na krok.

Přizpůsobivý strávník

Vydra říční

Na vydrách je obdivuhodná jejich přizpůsobivost. Nevadí jí změnit jídelníček podle oblasti, kde se vyskytuje, ani podle ročního období. Nejraději si smlsne na rybách, kdy preferuje spíš menší druhy, nepohrdne však ani menšími savci, vodním ptactvem nebo třeba hmyzem. Vydry se spokojí i s uhynulými a nemocnými živočichy, čímž čistí okolí a nejen vodní svět.

Obratný plavec

Vydra říční

Tento svalnatý lovec vyniká svými plaveckými schopnostmi. Vydra říční se umí rychle a hbitě pohybovat pod vodní hladinou, kde vydrží na jeden nádech přes jednu minutu. I když se kvůli zavalitému tělu a krátkým nožkám může zdát, že se na souši tento chlupatý dlouhán pohybuje pomalu, opak je pravdou. Vydra je rychlá a obratná jak ve vodě, tak i na břehu. Ráda se zdržuje v členitých březích s hustým porostem, kde se může schovat pod břeh a kořeny.

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock