Chlupáči, 15. 3. 2024

Foto: Maliutina Anna / Shutterstock

Malá aktivní myšička může být ideálním mazlíkem, který svou roztomilostí a nenáročnou péčí zaujme začínající chovatele. Co taková myška potřebuje a jaký je život s ní?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pod laboratorní myší si každý představí jen bílé myši s červenými kukadly, ale opak je pravdou. Na výběr je velké množství barevných variant, a tak si svého vysněného chlupáčka vybere každý. Co taková myška potřebuje a jaký je život s ní?

Zábava

Myška potřebuje hodně činností, jelikož se jedná o velice aktivního tvora. Přes den však myšku bdělou nečekejte, řádí hlavně v noci. Dopřejte svému mazlíkovi hodně prolézaček, tunelů, houpaček a úkrytů. Myšky rády šplhají, a tak jsou vhodné i nejrůznější větve a lana.

Na společné aktivity s členy domácnosti myšku příliš neužije. Je to malé a křehké zvířátko, které vyžaduje opatrnou manipulaci, a tak nezapomeňte nejdříve poučit děti, aby s myškou zacházely citlivě. Nejedná se o hračku a každé zvířátko potřebuje svůj klid a pocit bezpečí. Samotné pozorování myší, jak si hrají, je velice zábavné nejen pro děti, ale i dospělé.

Lepší je pořídit více myší najednou, aby si spolu mohly hrát a dovádět. Pozor však dejte na pohlaví, aby se vám nezačaly nekontrolovatelně množit další a další myšičky. Samečci se vám spolu navíc mohou rvát, a tak volte více samiček. Pokud chcete jedináčka, rozdíl v povaze mezi pohlavími není příliš znatelný. Samičky bývají klidnější, ale stejně jako samečci jsou zvídavé a rozverné. Výrazným rozdílem je však specifický pach samců, kteří značkují své teritorium, což může mnoho zájemců odradit.

Péče

Ač se jedná o nenáročného mazlíčka, stejně jako každý domácí mazlíček potřebuje dávku péče a pozornosti. Myšky lze chovat v klecích nebo plastových či skleněných teráriích, důležité je, aby měly dostatek vzduchu. Klece vybírejte takové, které mají mříže blízko u sebe, aby vám myška neutekla. Takové mříže zároveň poslouží i jako zábavný žebřík pro hrátky a pohyb.

Myšky jsou všežravé, a tak jim můžete dát nejrůznější obilniny, zeleninu, ovoce, staré pečivo, maso, sýr, speciální granulované krmivo nebo i seno. Směsi určené přímo pro myší strávníky mohou tvořit základ jejich jídelníčku a zbytek je jen občasné zpestření. Nezapomeňte na přísun pitné vody v podobě napáječky nebo mělké misky.

Jako podestýlka poslouží piliny nebo hobliny, ale neměly by být příliš prášivé. Použít se dají i různé lisované podestýlky určené k chovu hlodavců. Do obydlí myškám umístěte i domečky, do kterých se budou moci schovat a odpočívat v nich.

Autorský článek

Další info: Fritz W. Köhler, Horst Bielfeld: Myši. Správná péče a porozumění; vydalo nakladatelství Vašut; rok vydání 2002; ISBN: 8072361589

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock