Chlupáči, 28. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Na jednu stranu pouští hrůzu díky své velikosti a výrazu, na druhou stranu působí dojmem mírumilovného medvídka. Neapolský mastin v sobě snoubí mnoho vlastností, a tak se hodí pro zkušenější chovatele, kteří vědí, co od tohoto psího obra očekávat.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Impozantní vzezření

Neapolský mastin

Majestátní chlupáč, pes, který má stále vážný výraz. I tak se dá popsat neapolský mastin. Tento mazel na první pohled vypadá jako nepřístupné a samostatné zvíře, které má svou hrdost. To je podmíněno nejen rozvážnou chůzí, ale také vráskami na obličeji, které jsou pro mastina tak typické. Jeho mohutná stavba těla budí respekt i obdiv.

Inteligentní, ale tvrdohlavý

Neapolský mastin

K výchově a výcviku neapolského mastina si připravte pořádnou dávku trpělivosti. Sice se jedná o velice chytrého psa, který rychle chápe, co se po něm žádá, ale ne vždy má náladu daný povel plnit. Umí si postavit hlavu a trvat na svém, že s ním zkrátka nehnete. Umí však být i poslušný a loajální, a to hlavně k jednomu člověku – z celé rodiny si většinou vybere jednoho pána, se kterým si vytvoří silné pouto. Dobrý vztah má však bezpochyby i s ostatními členy rodiny, s dětmi vychází dobře díky své klidné povaze, avšak stejně jako u jiných psů, i zde je potřeba nastavit určité hranice vzájemného škádlení a her, na společné aktivity dohlížet a děti poučit, jak se k pejskovi chovat. Neapolský mastin může ublížit nechtěně kvůli své váze a velikosti.

K výchově a výcviku neapolského mastina je potřeba přistupovat s klidem a pozitivním naladěním. I když se jedná o robustního a mohutného psa, rozhodně nepotřebuje tvrdý výcvik. Právě naopak – dril a tresty snáší velice špatně. I když se to nemusí na první pohled zdát, je tento chlupáč citlivá duše, která potřebuje laskavý přístup a spravedlnost. Křivdy nese velice těžko a zřídka na ně zapomene.

Rozvážný povaleč

Neapolský mastin

Neapolského mastina uvidíte běžet jen opravdu zřídka. Jedná se o těžké plemeno, které preferuje pomalou chůzi, popřípadě klus. Již od štěněte byste tak neměli mastina přetěžovat, a to hlavně z důvodu náchylnosti na problémy s pohybovým aparátem. Postačí proto pravidelné procházky doplněné o společný čas strávený v pohodlí domova či na zahradě. Pozor však na horké letní dny, kdy hrozí tomuto obřímu mazlíkovi přehřátí.

Věrný ochránce

Neapolský mastin

Nemusíte se obávat, že by vám na pozemek dobrovolně vkročili nevítaní hosté. Poté, co zahlédnou vašeho mastina, vezmou nohy na ramena. Tento medvěd totiž budí respekt již na první pohled. Kromě toho má i cit pro rozpoznání nebezpečné situace a vetřelce, kdy je jeho hlavním zájmem ochránit svého pána, případně celou rodinu.

I když může být neapolský mastin dobrým hlídačem u domu, rozhodně nepatří k celoročnímu odložení v kotci. Je rád ve společnosti lidí a v pohodlí domova.

Ke komu se hodí neapolský mastin? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock

New title