Chlupáči, 23. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Kráska s nevídaným vzhledem a ještě nevídanějším jménem, to je nebelung. Jedná se o plemeno kočky, které vás okouzlí nejen svým vzezřením, ale také povahou. Jaké tyto kočičky jsou?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Přizpůsobivá společnice

Kočka nebelung

Kočky plemene nebelung jsou velice společenská stvoření, mají rády kontakt s člověkem a užívají si čas strávený se svými pány. Nejčastěji si kočička vybere jednoho „oblíbence“ z celé domácnosti, kterého nespustí z očí. Její pozornost jí napomáhá vysledovat, jak se člověk cítí, a také se podle toho zařídit. Jedná se o citlivou a přizpůsobivou kočku, která dobře snáší změny. Má však ráda i svůj klid a je poněkud zdrženlivá k cizím lidem.

Uhrančivé oči a okouzlující srst

Kočka nebelung

Nebelungové mají svůj typický vzhled, kterým se nápadně podobají ruské modré kočce. Jejich srst je modrá s lehkým stříbrným nádechem, bez bílých znaků či výrazného tippingu. Tento nádherně zbarvený kožíšek je úžasný i na dotek – je jemný a měkoučký, srst je středně dlouhá, hustá a má podsadu. I když toto chlupaté bohatství působí honosně, nevyžaduje příliš mnoho péče. Srst je potřeba nebelungovi čas od času pročesat a odstranit tak nejen nečistoty, ale i zacuchanou a starou srst. Takovou péči je ideální provozovat přibližně jedenkrát týdně v závislosti na období línání.

Oči nebelunga jsou velké, mají mandlový tvar a velice zajímavou barvu, která se může měnit během dospívání. Koťata mívají očka žlutá, postupně jim většinou zezelenají.

Aktivní a hravá

Kočka nebelung

Tato kočička zůstává svou mentalitou po celý život kotětem, proto se vyplatí zásobit ji hračkami pro kočky. Ráda si hraje i ve vyšším věku, vymýšlí nejrůznější lumpárny a zkoumá svět. Proto se hodí i do rodiny s dětmi – pokud je zná od malička, nebude s nimi mít žádný problém. Samozřejmostí je přitom vhodný přístup a poučení dětí, jak se k malé šelmě mají správně chovat. Nebelung poměrně dobře snáší přítomnost i jiných domácích mazlíčků, dobře vychází i se psy v jedné domácnosti.

Nebelung potřebuje nejen fyzické, ale i psychické vybití. Pokud je chovaná v malém bytečku, ocení možnost skotačit po prolézačkách a přemýšlet nad hlavolamy. Ráda se proběhne i ve venkovním výběhu a dokonce se nebojí ani skočit do vody!

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock