Chlupáči, 17. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Dnes vám představíme plemena, jejichž tradice má za sebou sice dlouhou historii, ale přesto jsou dnes již vzácná a některá upadají v zapomnění. Psích plemen je nespočet a díky křížení stále přibývají. Ale co ta, na která se naopak bohužel zapomíná?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Říká vám něco kanaánský pes, drever nebo Kai Ken? Nahlédněte do historie psí říše.

Kanaánský pes

Kanaánský pes je středně velké plemeno patřící do skupiny špiců. Toto plemeno je považováno za jedno z nejstarších, vzniklo ve starověkém Izraeli, jako pastevečtí a hlídací psi. Tento inteligentní, ostražitý a atletický pes se dobře hodí pro psí sporty a další aktivity, kde je potřeba hbité tělo a inteligence. Toto plemeno je sebevědomé, nezávislé a opatrné, takže výcvik a socializace jsou naprosto nezbytné. V současné době se jedná o jediné psí plemeno, které je domestikované a zároveň žijící ve volné přírodě.

Louisianský leopardí pes

Louisianský leopardí pes

Louisianský leopardí pes známý také jako catahoula je americké psí plemeno, které vzniklo křížením vlků a španělských mastifů. Už z proto si zaslouží náš respekt, přesto jde o velmi hravé plemeno. Jedná se o vysoce energetické, dominantní a tvrdohlavé psy. Pevná ruka, výcvik a socializace je nezbytná pro kvalitní soužití s tímto mazlíčkem. Dobře vychovaný catahoula bude přirozeně ochraňovat všechny členy rodiny a bude skvělým společníkem. Potřebuje ale znát své místo.

Drever

Drever

Drever je středně velký honič. Toto plemeno je potomkem Westfálského brakýře, malého německého honiče, který byl přivezen do Švédska, odkud pochází. Jeho krátké nohy a dlouhé tělo mu umožnilo lovit jeleny v nerovném terénu, proto se stal velmi oblíbeným psím společníkem. Nicméně plemeno je vhodné pro jakýkoliv druh lovu, ale i do rodiny. Drever je vyrovnaný, hravý a loajální pes, který zapadne do většiny domácností, včetně rodin s dětmi. Tento pes vyžaduje dostatečné množství aktivit, aby byl šťastný, vyrovnaný a zdravý.

Finský špic

Finský špic

Finský špic je malý až střední pes, který pochází z Finska. Původně byl chovaný pro lov ptáků, v současnosti však majitelé těchto psů ve Finsku pořádají soutěže o štěkání svých psů! Finský špic je přátelský a energický pes, kterému se bude líbit v aktivních domácnostech. Plemeno potřebuje každý den hodně pohybu a je obecně hravé. Finský špic je vstřícný a obecně učenlivý.

Kai Ken

Kai Ken

Kai Ken je původem z Japonska a kdysi sloužil k lovu ve strmém hornatém prostředí. Plemeno je poměrně vzácné, dokonce i v Japonsku. Tento středně velký pes je znám pro svou žíhanou srst, která při lovu funguje jako maskování. Kai Ken je inteligentní, atletický a ostražitý pes s nezávislým duchem. Plemeno je těsně spjato s rodinnými příslušníky a vůči cizím lidem se nemusí chovat přátelsky. Pokud jsou dobře vedeni a mají každodenní trénink, jsou to velice věrní společníci.

Otterhound

Otterhound

Otterhound je velký roztomilý pes, který byl kdysi zvyklý lovit vydry ve středověké Anglii. Díky svému tělu s vodotěsným kabátem je ideálním plavcem. Otterhound je skvělý společník do rodiny, je akční a sportovně založený a zároveň má hravou povahou. Je bystrý, inteligentní a rád pracuje, nejraději ve vodě, pro kterou je skvěle uzpůsobený.

Vaestgoetlandský špic

Vaestgoetlandský špic

Vaestgoetlandský špic je pes starobylého vikingského původu. Dodnes je používán jako pracovní plemeno. Je velmi učenlivý a inteligentní, pokud mu dopřejete dostatek pohybu, bude věrným společníkem i v rodině s dětmi.

Mexický naháč – Xoloitzcuintle

Xoloitzcuintle

Mexický naháč je starověký aztécký pes, který se rodí bez srsti nebo jen s velmi krátkou srstí. Bez srstí psi mají silnou, hladkou, pevnou pokožku a potřebují speciální péči. Xolo má tři velikostní kategorie: malý, střední a standard.

Xolo je půvabný, loajální a vyrovnaný pes vhodný pro rodiny s dětmi. Ačkoliv se jedná o energetického psa, nepotřebuje namáhavé cvičení. Nejraději je doma se svojí rodinou, potřebuje hodně pozornosti, je velmi vnímavý a snadno se přizpůsobí chodu domácnosti.

Zdroj: Martin Říha: Plemena psů; nakladatelství Rubico; rok vydání: 2009; ISBN: 9788073461058 / American Kennel Club

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock