Chlupáči, 12. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Neboli kanadský retrívr patří do oblíbené skupiny psů – retrívrů. Už to nasvědčuje, že se jedná o přátelského a milého hafana, který se ideálně hodí do veselé rodiny. Pojďme se na něj podívat zblízka!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Nejmenší retrívr

Kanadský retrívr

Co dělá tohoto retrívra jedinečným je nejen jeho typické zbarvení v odstínech červené a oranžové, ale také jeho velikost. Je totiž o poznání menší, než jeho kolegové – měří kolem 50 centimetrů a váží přibližně 20 kilogramů. To z něj dělá kompaktního retrívra s velkým srdcem, který se těší stále větší oblíbenosti.

Přátelský a věrný

Kanadský retrívr

Jak jsme naznačili hned zpočátku, kanadský retrívr má velice mírumilovnou a veselou povahu, což z něj dělá dobrého rodinného společníka. Ke všem členům rodiny si totiž umí vytvořit velice silné pouto a svou lásku dává hojně najevo. Jeho náklonnost je přitom upřímná a nevypočítavá, toller je přátelský ke všem lidem, a to i k těm cizím. Kvůli tomu z něj nebude dobrý hlídač, jelikož by nevítané hosty namísto zastrašení radostně přivítal. Dobře vychází i s dětmi a jinými domácími mazlíčky, důležitý je však pozitivní přístup a socializace ve štěněčím věku.

Inteligentní a pracovitý

Kanadský retrívr

Kanadský retrívr není žádný trouba a už vůbec ne gaučový povaleč. Jedná se o aktivního a chytrého pejska, který má rád jakoukoliv akci. Miluje vodu a aportování, a tak je hned jasná jeho oblíbená činnost – aportování z vody. V letních měsících si tak užijete mnoho legrace při vodních radovánkách, ovšem kanadský retrívr nerozlišuje roční období a do vody se vrhne bez ohledu na povětrnostní podmínky.

Kromě plavání rád běhá, skotačí, plní povely a sportuje. S velkou chutí s vámi vyrazí na delší túru, výlet nebo vyjížďku na kole, hodí se i pro mnoho psích sportů. Vynikat bude například v agility, flyballu nebo frisbee, kde zúročí svou hbitost a bystrou hlavičku. Díky dobrému vztahu k lidem z něj může být i výborný asistenční či canisterapeutický pes.

Autorský článek

Více info: AKC: Nova Scotia Duck Tolling Retriever; UKC: Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock

New title