Chlupáči, 2. 3. 2024

Foto: verky01 / Shutterstock

Pokud hledáte milého psího pohodáře s pořádným kožichem na pomazlení, je novofundlandský pes právě pro vás! Pojďme se na něj podívat zblízka, čím dokáže toto plemeno zaujmout.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Něžný obr

Novofundlandský pes

Novofundlanďan mate tělem. Na první pohled se totiž může zdát, že se jedná o mohutného, silného hlídače, který pouští hrůzu a nebojí se zakročit. To však není úplně pravda.

Tento chlupáč samozřejmě urostlý je, sílu má také pořádnou, avšak rozhodně není v jeho zájmu někoho děsit, natož na někoho útočit. Naopak se sami brzy ujistíte, že se jako hlídací pes tento mazel opravdu nenarodil. Miluje lidi, a tak by případného zloděje nejspíš přivítal s radostným máváním huňatého ocasu,“ popisuje pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Navzdory své velikosti se hodí do rodiny s dětmi, je opatrný, mírný a přátelský. Ke své rodině si dokáže vytvořit velice silné pouto, a tak si užívá jakýkoliv kontakt, hru či pomazlení.

I když mnohdy není lehké vměstnat tohoto obra do menší domácnosti, rozhodně by neměl být celé dny na dvoře, v kotci či na zahradě bez povšimnutí,“ upozorňuje odbornice.

Z vaší přítomnosti má velkou radost a věřte, že taková radost je nakažlivá. Takový chlupáč zkrátka udělá domov domovem a zlepší vám každý den.

Trpělivost a láska

Novofundlandský pes

Novofundlandský pes je ztělesněním trpělivosti. Nechá si téměř všechno líbit a málokdy jej něco vyprovokuje k tomu, aby zakročil. Pokud se mu něco vyloženě nelíbí, raději odejde a vyhne se konfliktu. I když je v tomto ohledu opravdovým svatouškem, rozhodně není na místě pejska zbytečně škádlit, což platí zejména pro děti. Ty bychom měli poučit o tom, jak se ke zvířeti chovat, aby nedocházelo k nepříjemným situacím.

Trpělivost se bude hodit i z vaší strany, zejména pokud se budete snažit tohoto velkého mazla něco naučit. Při výchově a výcviku uplatníte krom trpělivosti i laskavost a pozitivní přístup. Tento chlupáč totiž potřebuje dostávat lásku stejně, jako ji dává, a tak nesnáší tresty, nespravedlnosti a dril. Občas si umí postavit hlavu a dlouze promýšlet, zda poslechne. Odměna v podobě pamlsku, hračky či pomazlení je však velkým lákadlem,“ říká Lucie Šámalová.

Huňatý medvěd, co miluje vodu

Novofundlandský pes

Typickým znakem tohoto plemene je jeho hustý dlouhý kožich, který dělá tohoto velkého psa ještě mohutnějším. Tato chlouba vyžaduje i náležitou péči v podobě pravidelného pročesávání a kartáčování, aby se netvořily cucky a chuchvalce.

Taková srst ochrání psa před nepříznivými vlivy, a jelikož je novofundlanďan opravdovým milovníkem vody, bez rozmyslu skočí i do ledové řeky. Je to zejména jeho původem, kdy se využíval jakožto všestranný rybářský pes, který tahal těžká břemena nebo zachraňoval tonoucí. Hodí se tak i pro záchranářské práce.

Autorský článek

Lucie Šámalová je psí trenérka odbornice na psí chování

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock