Chlupáči, 9. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Říkáte si, koho by napadlo pořídit si šneka jako domácího mazlíčka? Není to nic neobvyklého. I šnek může být ideálním zvířecím kamarádem. Zvláště afričtí šneci – oblovky – se těší oblibě v mnoha domácnostech.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pro koho se hodí a co obnáší chov těchto velkých afrických šneků?

Nenáročné zvířátko

Africký šnek

Šneci jsou vhodní téměř pro každého. Jelikož se jedná o velice nenáročné tvory, může je chovat i úplný začátečník. Šnečí kamarád vás nezruinuje ani po finanční stránce. Jeho sledováním se zabaví celá rodina, děti si jej i rády pomazlí. Většině oblovkám fyzický kontakt nevadí.

Tichý společník

U šneků se nemusíte obávat, že by vás rušili při práci či spánku. Potichu si hoví ve svém teráriu a jediný zvuk, který mohou vydávat, je chroupání nějaké dobroty.

Vděčný strávník

Oblovky, tedy šneci afričtí, jsou velice nenasytnými tvory. Nepohrnou téměř žádnou potravou, ale hlavní složku jejich jídelníčku tvoří zejména zelené listy, ovoce a zelenina. Rádi si pochutnají například na nejrůznějších salátech, listech pampelišek nebo okurce. Pro správný růst a zdravý vývoj potřebují šneci dostatek vápníku, který jim můžete poskytnout prostřednictvím skořápek z vajec nebo sépiovou kostí, kterou koupíte ve zvířecích potřebách.

Dlouhodobý kamarád

Africký šnek

Oblovka obrovská, nejčastější druh šnečího domácího mazlíčka, se může dožít kolem sedmi, osmi let, což je na takové zvířátko vskutku hodně. Zaznamenané byly ale i případy, kdy se šnek dožil 20 let.

Teplomilný tvor

Jak již jejich název napovídá, šneci původem z Afriky milují teplé prostředí. Z tohoto důvodu je vhodné udržovat teplotu jejich terária kolem 27° C. V chladnějším prostředí se šneci chovají méně aktivně, zalézají pod substrát a většinou ani nemají chuť k jídlu.

Zároveň s teplem vyžadují oblovky i dostatečnou vlhkost. Rosení terária se tedy stane vaším denním rituálem, aby se šnekovi dařilo. Nezapomínejte však kontrolovat podestýlku, aby neplesnivěla. Ideální podestýlkou je terarijní substrát nebo lignocel. Lignocel je kokosový humus využívaný v teraristice.

Cizinec

Africký šnek

Oblovky do volné přírody v České republice nepatří. Nemají tu přirozeného predátora a jejich přemnožení by mohlo znamenat velkou pohromu. Proto dbejte na to, aby vám tento africký šnek neutekl a v žádném případě jej úmyslně nepouštějte do přírody.

Autorský článek

Další info: Giant African Land Snail caresheet; How to Care for Giant African Land Snails

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock

New title