Chlupáči, 29. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Kočička s divokým vzhledem i malinko divokou povahou. Ne však natolik divokou, aby z ní nebyl ideální domácí mazlík! Jaká vlastně tato malá šelma je a hodí se právě pro vás?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Aktivní kráska

Ocicat

Ocicat je plemeno vyznačující se neobvyklým zbarvením, které připomíná kožíšek ocelota. Díky skvrnkám a sportovní postavě působí ocicat jako šelma s velkým „Š“. Jedná se o půvabnou sportovkyni, která miluje pohyb a je ráda součástí nejrůznějších aktivit. Pokud nad touto kočičkou uvažujete, určitě nejdřív vybavte svůj příbytek dostatkem hraček, hlavolamů a prolézaček. Ocicat ráda zkoumá okolí a užívá si venkovních aktivit, a tak se bude na zabezpečené zahradě cítit jako ryba ve vodě. Snadno si navykne i na venčení na vodítku.

Nemá ráda samotu

Ocicat

Jelikož je ocicat velice společenské kočičí plemeno, samotu nesnáší zrovna nejlépe. Pokud býváte celé dny mimo domov, její pořízení si náležitě rozmyslete. Při odloučení tato šelmička strádá, a tak je vhodným řešením kromě škrabadel a hraček i pořízení zvířecího kamaráda. Ocicat je přátelská kočka, a tak dobře vychází s jinými kočkami i se psy. Dokonce se občas sama chová jako pes, ráda se učí novým trikům nebo třeba aportuje. Hodí se i do rodiny s dětmi, se kterými si užije mnoho her a skotačení.

Bystrá i mazlivá

Ocicat

I když se na první pohled může zdát, že je ocicat malá neposeda, umí se i pořádně tulit a lísat. Je to kočička pro všechny milovníky typické „kočičí osobnosti“, jelikož se rozhoduje podle vlastního uvážení a musí mít náležitý přehled nad veškerým děním v domácnosti. Ve vaší přítomnosti si bude užívat jak hraní, tak i mazlení.

Jedinečný kožíšek

Ocicat

Jak již bylo zmíněno, ocicat hrdě nese pojmenování po ocelotovi právě kvůli zbarvení srsti. Skvrnky na srsti jsou oddělené a jsou tvořeny stejně zakončenými proužkovanými chlupy (takzvaný ticking), přičemž „podklad“ může mít mnoho barevných variací – například plavá, čokoládová, lila či modrá s tečkováním. I když je kožíšek ocicata velmi heboučký a lesklý, kromě občasného vyčesání nevyžaduje žádnou zvláštní péči.

Autorský článek

Další info: Esther Verhoef – Verhallen: Velká encyklopedie koček; vydavatel: Rebo; rok vydání: 2004; ISBN: 9788072343003; Ocicat Breed Profile

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock