Chlupáči, 30. 3. 2024

Foto: Sbolotova / Shutterstock

Pokukujete po malinkém, ale všestranném psím mazlíčkovi? Papillon je pes „kapesní“ velikosti, který předčí všechna vaše očekávání! Pojďme se na něj podívat zblízka!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Nejen módní doplněk

Papillon

Drobný psík s jemnou stavbou těla a slušivou dlouhou srstí je jako vystřižený z módního katalogu. Nenechte se ale zmást! Tento chlupáč je pes jako každý jiný a dokáže v mnoha ohledech strčit do kapsy i vzrostlejší kolegy.

I když to tak nevypadá, papillon je docela vytrvalý mazlík, kterého není nutné poponášet v psí tašce. Naopak se jedná o aktivního pejska s velkou chutí do života, který i vzhledem ke své velikosti zvládne i náročnější túry a delší procházky. Hodí se tak nejen do městského bytu pro klidné pohodáře, ale také do aktivní rodiny, kde se pořád něco děje. Je tedy vhodný jak pro seniory, tak pro rodinu s dětmi, se kterými si bude moci papillon užít skotačení a hry, které má tak rád,“ říká pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Chytrá hlavička

Papillon

Papillon je velice inteligentní chlupáč, který rychle pochopí, co se po něm žádá. Zvládne se tak bleskurychle naučit mnoho různých povelů a triků, díky kterým si získá pozornost okolí.

Je snadno vycvičitelný, a tak se hodí i pro pejskaře začátečníky. Díky své kompaktní stavbě těla, s tím spojené rovnováze a pohybovému nadání dokáže doslova tancovat! Je tedy zřejmé, že se tento mazlík může realizovat například v dogdancingu. Kromě toho bude vynikat i v agility, kde kromě své bystré mysli zúročí i hbitost a rychlost. Překážkami prosviští s lehkostí a elegancí, zkrátka radost pohledět,“ popisuje odbornice.

Nemá rád samotu

Papillon

Věrnost a oddanost na malém psíkovi jistě oceníte. Není nad to, když se k vám malé stvoření schoulí s láskou a důvěrou, a když k vám vzhlíží s veškerou upřímností. Někdy to však může být i na škodu – záleží na vašem životním stylu a vašich požadavcích a představách.

Papillon je pejsek, který ke svým majitelům přilne silným poutem a je nejraději v jejich bezprostřední blízkosti. Užívá si lidskou společnost a kontakt, rád se tulí, mazlí a hraje si, zkrátka si užívá vaši přítomnost každým douškem. To je problém, pokud často nebýváte po delší dobu doma,“ říká Lucie Šámalová.

Papillon podle jejích slov rozhodně nebude rád, když jej necháte od rána do večera čekat, než se vrátíte z práce. Naopak bude smutnit nebo vymýšlet lumpárny. Tento mazlík potřebuje dostatek pozornosti a fyzické i psychické aktivity.

Autorský článek

Lucie Šámalová je psí trenérka a odbornice na psí chování

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock