Chlupáči, 19. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Papoušek s jedinečným zbarvením i jménem, to je eklektus různobarvý. Čím je tento opeřenec zvláštní, jaký je jako domácí mazlíček a čím je třeba se doma vybavit, než ho přinesete?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Milovník pohybu

Eklektus různobarvý

Eklektus různobarvý je velice aktivní papoušek, který se každý den rád prolétne, v oblibě má i koupání. Z tohoto důvodu by měla být jeho voliéra či klec dostatečně prostorná. Pokud vám to ovšem podmínky nedovolují, dopřejte tomuto opeřenci alespoň jedenkrát za den prolétnutí po bytě. Když nemá dostatek pohybu, může snadno přijít k nadváze a psychickým problémům. Ty mohou nastat i v případě, kdy se eklektus nudí. Jedná se totiž o inteligentního a hravého ptáčka, kterého je potřeba zabavit nejrůznějšími hračkami a bohatým prostředím, klec je tedy dobré vybavit i větvemi a provazy.

Samec a samice

Eklektus různobarvý

V tomto ohledu je eklektus různobarvý opravdu zvláštní hned z několika stran. Jednak, jak jeho název napovídá, má každé pohlaví svoje vlastní typické zbarvení. Může se až zdát, že k sobě tito papoušci nepatří, jelikož samec je zbarvený do zelena, zobák má přitom výrazně oranžovo žlutý a červené zbarvení se objevuje pouze pod křidélky, kdežto samice má červeně zbarvené peří na hlavě, krku, křídlech i zádech, zbytek doplňuje krásný modrofialový odstín. Zobák má samice černý.

Neobvyklý vztah

Pokud eklektus žije v páru, tak se jedná o vztah na celý život. Zní to romanticky, ovšem samice je v období rozmnožování velice agresivní a svého partnera může dokonce velice vážně poranit. Proto pokud chcete rozšířit váš chov, je více než nutné zajistit páru opravdu velkou voliéru s mnoha úkryty, kam se může sameček v nouzi uchýlit. Zároveň platí i pravidlo, že při seznamování je vhodnější dát samici k samci, nikoli naopak.

Milý společník

Eklektus různobarvý

Jestli hledáte papouška s klidnou a přátelskou povahou, který se díky své inteligenci naučí i napodobovat lidský hlas, je eklektus různobarvý tou správnou volbou. Jedná se o ideálního rodinného opeřence, který každý den rozveselí všechny členy domácnosti, a to včetně dětí. Je však nutné dávat pozor na jeho silný zobák.

Je potřeba myslet na to, že eklektus je velice chytrý pták, který potřebuje mnoho pozornosti od člověka, psychické i fyzické vybití a dostatek životního prostoru.

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock