Chlupáči, 23. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Roztomilý barevný papoušek malého vzrůstu, agapornis škraboškový, jistě každého okouzlí nejen vzhledem, ale i povahou. Je velmi společenský, takže bude plnohodnotným členem rodiny.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Na lumpárny ho užije

Agapornis škraboškový, neboli papoušík, jak zní jeho další pojmenování, je velice aktivní a hravý tvor. Rád šplhá, objevuje svět a hraje si se svým papouščím kamarádem. Právě z tohoto důvodu je vhodné vybavit klec nejrůznějšími prolézačkami, větvemi a provazy. Zároveň by měla být klec dostatečně vysoká se silným pletivem, po kterém může tento uličník lézt.

Papoušík škraboškový

Pozor na kvalitu klece i jejího vybavení, tito papoušci mají velice silné zobáky, a tak by tenké a křehké materiály snadno přeštípli. Stejně tak dejte pozor na své věci, když papoušíka vypustíte z klece na obhlídku bytu. Rád cupuje papír a ozobává dřevo.

Sám je nerad

Papoušík je opravdu společenský tvor, který potřebuje pozornost a interakci s okolím. Nejlepší je pořídit více papoušíků naráz a chovat pár nebo malou skupinku. V páru žijí celý život a mají mezi sebou silné pouto. Není divu, že si díky jejich společenské povaze a láskyplnému soužití v páru vysloužili název „agapornis“, což je spojení řeckých slov „agape“ a „ornis“, přičemž „agape“ lze přeložit jako lásku a „ornis“ je pták. Anglická verze pojmenování „lovebirds“ vypovídá o významu lásky ptáčků sama o sobě.

Papoušík škraboškový

I pro zkušenější chovatele je však oříškem rozpoznat pohlaví, podle vzhleduto příliš snadno nelze. Pro chovný pár je důležité zajistit hnízdící budku a větvičky, které si samička sama snosí do budky.

Škraboška a krátký ocásek

Papoušík škraboškový

Vzhledem je papoušík velice atraktivní. Jeho zvláštní zbarvení na hlavě připomíná škrabošku, díky čemuž získal toto označení. Jedná se o opravdu malého, drobného papouška, který má oproti jiným papouškům nezvykle krátká ocasní pera. Papoušík váží přibližně 50 gramů a dorůstá do 15 centimetrů. Co se věku týče, agapornis škraboškový se může dožít až 15 let.

Malý ptáček, silný hlas

Papoušík škraboškový

Na to, jak je tento papoušík roztomile malý, umí pořádně křičet. Jeho hlas je velmi pronikavý, což může některé členy domácnosti či sousedy rušit, nejedná se však o žádnou raritu. Tohoto agapornise lze chovat jak v bytě, tak ve venkovní voliéře, kde vydrží celoročně, avšak měl by mít možnost úkrytu před mrazem. Rád se koupe, a tak mu dopřejte osvěžení v podobě mělké misky nebo orosení rozprašovačem.

Autorský článek

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock

New title