Chlupáči, 3. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Malý neposeda, který se v lese neztratí. To je patterdale teriér, psík s duší lovce. Zajímá vás, jaký tento chlupáč je? Hodí se právě pro vás?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Malý, ale svalnatý

Patterdale teriér

Ačkoliv patterdale teriér měří kolem 35 centimetrů v kohoutku, svou energií a fyzickou zdatností vydá za dva. Jedná se o dobře stavěného psa, který umí využít svoje svaly k akceleraci a rychlosti. Má široký a dobře osvalený krk a silné čelisti, což z něj dělá malého gladiátora, který se s chutí vrhne do nory. Právě kvůli norování je jeho hrudník užší, aby se vešel i do užších skulin.

Sportovec a lovec

Patterdale teriér

Není teriér jako teriér. Patterdale teriér se vyznačuje kontrastem mezi ovladatelností a vášní pro lov. Oproti jiným teriérům je s ním snazší manipulace, a proto je oblíbeným kolegou myslivců. V myslivectví uplatní své silné lovecké pudy a vlohy pro tuto činnost, jako například odvážnost, hbitost a vytrvalost. Tento silný a sebevědomý psík neváhá v noře kořist zpacifikovat nebo vyhnat. Kromě silné sebedůvěry, odhodlanosti, neohroženosti a zápalu má vysoký práh bolesti, a tak šrámy, ke kterým přijde při šarvátkách se zvěří, příliš neřeší. Jizvy a zranění z lovu pak nejsou ani překážkou na výstavách.

Ačkoliv je lov – norování pro tohoto chlupáče ideální činností, neznamená to, že se s ním nemůžete věnovat i jiným aktivitám. Právě naopak! Patterdale teriér je jako stvořený pro psí sporty, takže z něj může být mistr v agility nebo flyballu, svoje lovecké pudy a rychlost pak zúročí i v coursingu. Rád vás doprovodí na procházkách přírodou, túrách a výletech.

Doma anděl, venku ďáblík

Patterdale teriér

V domácím prostředí, takzvaně v klidném režimu, je patterdale milým společníkem, který si užívá přítomnost své rodiny. Jako správný rošťák vymýšlí i doma lumpárny a prahne po nějaké aktivitě, a tak potřebuje dostatek pozornosti. To je však nic v porovnání s tím, jak se umí tento lumpík chovat venku. Dává jasně najevo svou radost z volného pohybu, rád zkoumá okolí a vyráží na lov, krom toho „dělá ramena“ na ostatní psy, a tak by se mu měl páníček věnovat i na procházkách a unavit ho nejen fyzicky, ale i psychicky. Pattík rád pracuje a výcvik je mu blízký, a tak může být trénink ideální společnou činností. Další možností je aportování, které teriéři obecně velice zbožňují. A pokud se s ním chcete věnovat myslivosti, bude v sedmém nebi!

Autorský článek

Další info: American Kennel Club

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock