Chlupáči, 17. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Pes panovníků s ušlechtilým vzhledem i historií, to je pekingský palácový psík neboli pekinéz. Jaký tento chlupáč doopravdy je? Umí být ale velice hravý a veselý parťák do nepohody.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Společník každým coulem

Pekinéz

Jelikož byl pekingský palácový psík vyšlechtěn k tomu, aby dělal společnost svému pánovi, jedná se o velmi přátelského chlupáče, který si užívá přítomnost lidí. Miluje především lidské členy domácnosti, k cizím dvounožcům může být odtažitý a nedůvěřivý.

Pekinéz je ideálním společníkem do klidné domácnosti, rád si s vámi užije relax v podobě sledování televize, lenošení v posteli, ale i procházky a výlety. I když se jedná o malého psíka s krátkým čenichem, pohybem nepohrdne. Je však potřeba brát v potaz jeho tempo a občasnou tvrdohlavost – není výjimkou, že si pekinéz usmyslí, že dál nepůjde, a dá vám to jasně najevo. Umí být ale velice hravý a veselý parťák do nepohody.

Vhodný mazlík do bytu

Pekinéz

Díky povaze i tělesným proporcím se pekinéz hodí i do menšího bytu. Je pro něj důležité, že má kolem sebe své lidi, a tak se rozhodně nehodí k celodennímu umístění do kotce či na dvůr, a to i kvůli svým nízkým nožkám, srsti a krátkému čumáčku. Zkrátka se nejedná o venkovního psa, nýbrž o vznešeného mazlíčka, který má rád své pohodlí.

Chlupáč s vlastní hlavou

Pekinéz

Čeho si na pekingském palácovém psíkovi na první pohled všimnete, je bezpochyby jeho hustá a dlouhá srst. Tento kožich dodává pekinézům vznešený vzhled a houpavý krok, kdy jim sukénky z bujné hřívy vlají ze strany na stranu. Tato chlouba vyžaduje i řádnou péči – pekinézka je potřeba velice často kartáčovat, vyčesávat ze srsti nečistoty a zamezit tvorbě chuchvalců a zacuchání. Zvláštní péči je třeba věnovat i očnímu okolí, záhybům na hlavě a zoubkům.

Jak už bylo řečeno, pekinéz umí být pěkně tvrdohlavý, a to nejen na procházkách. Nedělá mu problém postavit si hlavu, ať už po něm chcete cokoliv. Jedná se totiž o velice sebevědomé stvoření, které si je vědomo svého vznešeného původu. Proto je k tomuto chlupáčovi s čenichem nahoru potřeba přistupovat s pořádnou dávkou trpělivosti a pozitivní motivací. Za odměnu se mu bude mnohem lépe poslouchat, než kdyby měl dostat novinami. Tresty a tvrdý dril do výchovy nepatří! Ne vždy je umíněnost pekinéze na obtíž – občas je úžasné sledovat, jak si tohle inteligentní zvíře umí poradit po svém.

Ke komu se hodí pekingský palácový psík neboli pekinéz? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock