Chlupáči, 11. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Plánujete si pořídit malého ušáčka, ale stále nevíte, kterého si vybrat? Existuje totiž mnoho různých plemen a každé je něčím jedinečné. V čem se můžou králíčci lišit?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Velikost a stavba těla

Při pořizování zakrslého králíčka je jeho velikost stěžejním parametrem. Přeci jen se od králíka domácího vzrůstem a váhou liší. Pokud tedy nechcete být nemile zaskočeni přerostlým mazlíčkem, pokukujte po prověřených chovatelích. I mezi zakrslíky se najde mnoho rozdílů mezi jednotlivými plemeny. Mezi největší ušáky patří například zakrslý králík jamora, který může vážit až 2 kilogramy, podobně tak zakrslý beránek či strakáč. Naopak malinký králíček hermelín váží kolem jednoho kilogramu, stejně tak i zakrslý lvíček. Tělo mají všichni zakrslíci krátké a zavalité, což z nich dělá roztomilé mazlíčky.

Délka srsti

Srst zakrslého králíčka může mít taktéž mnoho podob. Společně s barvou záleží zejména na vašich preferencích, který chlupáček je vám sympatičtější, avšak je potřeba myslet i na péči o jeho chloubu. Huňatí dlouhosrstí králíčci, jako například zakrslý lvíček, teddy či jamora, vyžadují pravidelné vyčesávání srsti. Neopečovávaný kožíšek by mohl plstnatět a králíčka by mohla ohrožovat plísňová onemocnění. Zakrslý saténový beránek má jedinečně lesklou srst se saténovým efektem, která je i na dotyk velice hebká. Co se hebkosti týče, nejmazlivějším plyšáčkem je zakrslý beránek rex. Při jeho hlazení zapomenete na všechny trable.

Barva srsti

Barevných variant zakrslých králíčků je opravdu mnoho a není jednoduché si v takové krásné škále chlupáčků vybrat. Pro ty, co preferují rošťácké puntíky, bude zakrslý strakáč ideální volbou. Kdo chce sněhobílou roztomilou kuličku, jistě sáhne po zakrslém hermelínovi. Velice atraktivní zbarvení má například zakrslý králík činčilový, který vás, jak jeho pojmenování napovídá, okouzlí zajímavě popelavou barvou podobnou činčile. Zakrslý ruský králík je roztomilý tmavým čumáčkem, oušky a tlapičkami na světlém tělíčku. Pokud cítíte sympatie k pandám, určitě vás zaujme zakrslý holandský černý králíček. Ačkoliv má však v názvu černý, jeho základní barvou je bílá s barevnou kresbou v pravidelných znacích.

Ouška

Uši mohou mít králíčci dlouhé, kratší, vzpřímené i svěšené. Všechny varianty jsou svým způsobem roztomilé – kraťoučká vzpřímená ouška zakrslého teddyho z něj dělají rozkošného a zvědavého raráška, svěšené uši zakrslého beránka evokují plyšové zvířátko k pomazlení.

Ačkoliv jsou králíčci malí, přítulní a heboučcí mazlíčci, je třeba mít na paměti, že se jedná o živé tvory, se kterými je nutno zacházet s opatrností a láskou.

Štítky: králík

Autor článku: Aneta Hladíková