Chlupáči, 10. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Roztomilý kukuč, kompaktní velikost a veselá povaha, to je pomeranian. Tohle plemeno se stává čím dál oblíbenější, a to nejen v České republice, ale hlavně v zahraničí. A není se čemu divit! Tento malý psík je zkrátka kouzelný! Pojďme se na něj společně podívat zblízka!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Chlupatá kulička

Pomeranian

Co je na pomeranianovi nepřehlédnutelné, je jeho huňatý kožíšek. Skládá se z podsady, která je krátká, jemná a hustá, a z krycí srsti, jež je naopak delší a tvrdší. Ačkoliv je tento chlupáč tak osrstěný, línání není nijak obtěžující, oproti jiným dlouhosrstým plemenům pouští chlupy o poznání méně. Právě srst, ze které koukají dvě tmavá kukadla a malý čumáček, dělá z pomeraniana roztomilého mazlíčka, který se těší velké slávě.

Temperamentní rošťák

Pomeranian

To, že je pomeranian malý vzrůstem, ještě neznamená, že jde o pejska do kabelky. I když se někteří psíci rádi nosí, většina z nich miluje pohyb, hraní a skotačení. Pomeranian je takový psí neposeda, se kterým se nemusíte bát nudy. Kromě pravidelných procházek se společně můžete věnovat i nějakému psímu sportu, například agility nebo dogdancingu.

Chytrá hlavička

Pomeranian

Kromě hraní a procházek potřebuje tento malý chlupáček zaměstnat i hlavu. Jedná se totiž o velice inteligentního a aktivního psíka, který se rád učí novým kouskům. Při výcviku tak rád udělá, co vám na očích uvidí, jelikož je pro něj trénink zábavou. Musí jít však o cvičení v pozitivním duchu za doprovodu pochval a odměn, dril a nátlak nesnáší dobře. Na jeho zabavení je dobré myslet i v době, kdy jej necháte o samotě, aby se nenudil. Interaktivní hračky a hlavolamy při čekání na váš příchod jistě ocení.

Medvídek, ale rozhodně ne plyšový

Pomeranian

I když pomeranian vypadá jako plyšová hračka, je nutné s ním jednat jako s jakýmkoliv jiným psem a chápat jeho potřeby a povahové rysy. Tento psík je sice mazlivý a kontaktní, ale ne vždy má na manipulaci náladu, zvláště pokud jde o přehnané tahání, mačkání či oblékání. Jak děti, tak dospělí by měli mít na paměti, že jde o živého tvora. Pomeranian se umí ozvat svým výrazným štěkotem, kterým rád hlásí každou změnu, nebo se snaží být středem pozornosti. Ke svým pánům může být majetnický.

Ke komu se hodí pomeranian? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock