Chlupáči, 31. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Malá prasátka svou inteligencí a roztomilostí okouzlí leckoho. V zahraničí je chov těchto domácích mazlíčků častější, ale i u nás jich pár najdete, ač se jedná spíš o raritu.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pokud přemýšlíte nad jeho pořízením, měli byste se nejdříve něco dozvědět o tomto chrochtajícím kamarádovi.

Velikost

Prasátka označená za miniprasátka by již podle názvu měla být opravdovými drobky. Opak ale může být pravdou, malý vzrůst nelze vždy zaručit. Z domácího mazlíčka se pak rázem může stát stokilový mazel, na což byste měli být předem připraveni.

Inteligence

Povely, triky, venčení, to není pro prasátko žádný problém. Jelikož se jedná o velice chytrá stvoření, rychle se učí. Prasátko během chvíle zjistí, že se má venčit jen na určitém místě (kočičí toaletě) nebo chodit ven jako pes. Hanlivé přirovnání k špinavému praseti tedy není na místě, prasátka jsou čistotná.

Na prasátko platí laskavý, avšak důsledný přístup. Hladký výcvik vám jistě zaručí plné kapsy dobrot. Když si ale čuník postaví hlavu, nic s ním nehne. Proto se vybavte i dávkou trpělivosti.

Potřeby

Co se týče krmení, prasátko jakožto všežravec nepohrdne téměř ničím, což může být výhoda, ale i nevýhoda. Může se totiž stát, že vám mazlík spořádá celý nákup, odpadky nebo nepoživatelné věci z domácnosti. Proto je třeba dávat pozor na to, co jí a co má v dosahu. Zbytky od stolu mu raději nedávejte, jelikož obsahují mnoho soli a koření.

Jelikož jsou prasátka společenskými tvory, potřebují mnoho pozornosti. Pokud byste na čuníka neměli čas, mohl by strádat a ničit váš byt.
Stejně jako s jinými domácími mazlíky, i s prasátkem se občas musí k veterináři. Čeká jej očkování, prohlídka i odčervení, zvláště pokud chodí na procházky.

Byt, nebo dům?

Pořídit si prasátko do bytu sice lze, ale je to velice nepraktické. Jednak mohou vzniknout nesrovnalosti se sousedy, také se budete muset vypořádávat s čištěním toalety. Prasátka se raději chodí venčit ven, avšak obtížně zdolávají schodiště. Pokud vám navíc čuník přeroste do větších rozměrů, zaplní nejen váš byt, ale i náruč. Takového mazlíka jen těžko přenesete vlastními silami. Proto je vhodnější dům, ze kterého bude mít prasátko přístup na zahradu či dvorek.

I když je chování prasátka lákavé, je potřeba zvážit všechny klady i zápory. Přeci jen s vámi může strávit i patnáct let. Za vhodné podmínky a přívětivý přístup se vám ale jistě odvděčí slastným mlaskáním a typickým úsměvem.

Autorský článek

Autor článku: Aneta Hladíková