Chlupáči, 16. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Tohoto malého rošťáka musí znát zkrátka každý! Miniaturní psík s velkým srdcem a elánem do života. To je pražský krysařík, chlupáč, který s nadsázkou připomíná křížence dobrmana s čivavou. A možná se těmto plemenům i v lecčem podobá. Má však vlastní historii i povahové rysy. Jaký je?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Malý hlídač

Pražský krysařík

Pražský krysařík je velice ostražitý psík, který miluje svou rodinu a náležitě ji ochraňuje. Se členy domácnosti má obvykle velice silné pouto, je věrný a oddaný. Naopak k cizím lidem se může chovat nedůvěřivě. Právě z toho důvodu je tento malinký chlupáč dobrým hlídačem, i když to může znít komicky. Je jasné, že svým vzrůstem žádného nevítaného hosta nezastraší, ovšem jeho štěkot funguje jako velice spolehlivý alarm. Krysařík je na svůj malý vzrůst (váží kolem dvou kilogramů) opravdu odvážný. Ne nadarmo se říká, že se jedná o malého pejska se srdcem lva.

Jelikož je pražský krysařík malý, je i skladný, a tak se hodí i do malého bytečku. Není náročný na prostor, avšak bývá náročný na pohodlí. Rozhodně se nehodí na dvorek, do boudy či kotce. Není to tím, že by byl rozmazlený, ale kromě minimální přítomnosti tuku ho nezahřeje ani jeho jemná krátká srst. V chladném počasí je potřeba zajistit, aby neprochladl. Vzhledem k jeho silnému poutu k rodině bude nejspokojenější v pohodlí domova.

Inteligentní mazel

Pražský krysařík

S tímto malým rošťákem se nemusíte obávat nudy. Krysařík je totiž velice veselý a milý společník, který si rád hraje, vymýšlí lumpárny a dělá radost svému okolí. Je rád ve společnosti lidí a miluje jejich pozornost. Díky vysoké inteligenci se naučí mnoho povelů a triků levou zadní. Proto se hodí na dogdancing, ve kterém může opravdu vynikat. Dále se s ním můžete věnovat agility, kde zúročí svou hbitost a rychlost. Spokojí se však s pravidelnými procházkami a rád spočine na vašem klíně či gauči. Jelikož je opravdu maličký, neujde převratné vzdálenosti, a tak na dlouhé výlety oceníte psí tašku či košík na kole nebo kočáře. Na krátké vzdálenosti, sprint a hru je však přeborník a překypuje roztomilou dávkou energie.

Křehký psík

Pražský krysařík

Ačkoliv je pražský krysařík velmi hravým psím rošťákem, je potřeba hlídat, aby se daná hra nezvrtla v nebezpečí. Přeci jen se jedná o křehkého malého psíka, a tak bychom měli poučit děti, jak se k mazlíčkovi chovat. Hrubým zacházením hrozí nejen úraz, ale i ztráta důvěry a možný konflikt. Stejně tak je potřeba dohlížet na hry mezi chlupáči. Větší psí kolegové mohou mít sklony malého krysaříka prohánět a vzhledem k nepoměru váhy může být i z nevinné hry katastrofa.

I přes všechny „úlevy“ kvůli vzrůstu je ke krysaříkovi potřeba přistupovat jako k psovi se vším všudy. I když je malinkatý a roztomilý, pořád potřebuje pravidla a řád. Laskavým přístupem, socializací a výchovou tak docílíte oboustranné spokojenosti a z malého nezbedy se stane váš osobní strážce.

Ke komu se hodí pražský krysařík? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock

New title