Chlupáči, 2. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Rozhodli jste se dětem pořídit malého chlupáčka, ale ještě nevíte, kterého vybrat? Třeba vám následující informace v rozhodování pomohou. Pojďme se podívat na jednotlivé hlodavce zblízka!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Křeček

Křeček

Pokud pokukujete po menším a nenáročném hlodavci, může být křeček tou správnou volbou. Jedná se však o nočního živočicha, který přes den rád spí a odpočívá, a tak si s ním děti neužijí příliš mnoho legrace. Na občasné pomazlení a sledování před spaním je však ideálním mazlíčkem, navíc se do péče o křečka mohou zapojit děti, jelikož se nejedná o nic složitého. Naučí se tak zodpovědnosti a starostlivosti o živého tvorečka.

Morčátko

Morče

Morče je o poznání společenštější než výše zmíněný křeček, a to hlavně z toho důvodu, že má stejný režim jako my, lidé – jedná se tedy o denního tvora. Morčátka bývají velice kontaktní, ráda se mazlí, hrají si a zkoumají svět. Pro děti jsou tedy ideálními kamarády. Samozřejmě záleží na ochočení a přístupu dítěte. Morčátka potřebují o poznání větší obydlí a potrpí si na pestrém jídelníčku.

Potkánek

Potkan

Potkani jsou pro mnohé odpudivá stvoření, avšak jako mazlíčci umí být k nezaplacení! Jsou nesmírně inteligentní, vynalézaví a přítulní. Potřebují dostatek pozornosti i fyzického vyžití, a tak je potřeba jejich ubikaci vybavit různými prolézačkami. S člověkem dokáže navázat nevídaně silné pouto, a tak z něj může být skvělý zvířecí parťák i vašeho dítěte.

Myška

Myška

Pokud jsou vám sympatičtější hlodavci drobnějšího vzrůstu, jistě vás zaujmou malé roztomilé laboratorní myšky. Tito chlupáčci nejsou nároční na prostor, nevyžadují ani tolik pozornosti ze strany majitele jako jiní mazlíci. Na mazlení a hraní nejsou zrovna ideální, myšky jsou velice rychlé a hbité, a tak by dítěti snadno utekly. Vzhledem k jejich vzrůstu je nutné, aby se s nimi manipulovalo s velkou opatrností.

Pískomil

Pískomil

Pískomilové jsou roztomilí hlodavci, kteří jsou aktivní jak ve dne, tak v noci. Spí totiž v kratších intervalech, a tak je stihnou vzhůru děti s různě nastaveným režimem. Jedná se o zvířátko, které si podobně jako myška příliš nepotrpí na mazlení a kontakt s člověkem, kdežto s kamarády svého druhu si bohatě vystačí. Při společných aktivitách je úžasné skupinu či pár pískomilů sledovat.

Osmák degu

Osmák degu

Podobně jako pískomilové, i osmáci potřebují žít ve větší skupině – jako jedináčci strádají. Rozdíl je však v tom, že jsou osmáci o poznání společenštější a přítulnější k člověku, a tak se hodí jako mazlíčci i k dětem, kdy si navyknou na opatrnou manipulaci. Pohled na jejich skotačení a rošťárny vám rozveselí den!

Činčila

Činčila

I když má činčila neuvěřitelně měkoučký kožíšek a roztomilá očka, nejedná se vyloženě o mazlíka k pomuchlování. Činčily mají rády svůj klid, a to hlavně přes den, kdy spí, jelikož se jedná o noční tvory. Tito hebouncí chlupáči potřebují hodně životního prostoru, a tak je můžete pouštět i ven z klece. Pozorování činčily, jak prozkoumává váš byt, zabaví děti na dlouhé hodiny. Zvažte pořízení více činčil najednou, jelikož si spolu náramně vyhrají a zabaví se.

Autorský článek

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock