Chlupáči, 19. 11. 2023

Foto: Josep Suria / Shutterstock

To, že máte malý byt, neznamená, že si musíte upřít společnost psího kamaráda. Pokud mu budete věnovat dostatek pozornosti a péče, není to žádný problém. Máme pro vás hned několik plemen, která si zamilujete a vůbec jim nebude vadit, když s vámi budou sdílet i malou garsonku.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

V první řadě byste měli být rozumní – není dobré pořizovat si velkého psa, který potřebuje denně velký výdej energie, do malého bytu, navíc pokud víte, že mu nemůžete dát dostatek času. Malá plemena mají i tu výhodu, že si je snadno můžete vzít kamkoli s sebou. Dokonce i někteří zaměstnavatelé už umožňují vzít si s sebou mazlíčka do práce a čtyřnohých „kolegů“ je na pracovištích stále více.

Než si mazlíčka pořídíte, zamyslete se také nad tím, jestli mu budete schopni dát dostatek svého času a dopřát mu dostatek aktivit. Pokud bydlíte v nájmu, měli byste se nejprve zeptat majitele bytu, ať předejdete případným problémům. Zpočátku budete muset mít trpělivost vy i vaši sousedé, psi ze začátku často doma o samotě vyjí, kňourají a štěkají. Běžnou chybnou domněnkou je ta, že nový majitel si často myslí, že je to jen na chvilku a pak pejsek přestane. Omyl, někteří psi takhle „truchlí“ i několik hodin denně téměř vkuse.

Obecně se do malých bytů hodí malá plemena, obecně klidné povahy s nízkou až střední úrovní energie. Ale co když toužíte po větším pejskovi?

Společenská malá plemena

Ze společenských plemen musíme vypíchnout bišonka. Tento přátelský, hravý pejsek je oblíbený mezi milovníky drobných psů. Bišonek je loajální a šťastný pes se střední energií. Bišonka si zkrátka zamilujete, budete se těšit na jeho radostné přivítání, když se vrátíte domů. Denní procházky a společné lenošení by měly stačit, abyste splnili jeho požadavky na aktivity.

Ze společenských plemen je vhodný i maltézský psík nebo pudl. Pudl je disciplinovaní a poslušní s řádným tréninkem, potřebuje o něco víc aktivit než bišonek. Dalším skvělým společníkem je čivava a kavalír King Charles španěl. Čivava je jedním z nejpopulárnějších malých psů na světě, má střední až vysokou úroveň energie, velkou výhodou je, že ji můžete všude nosit s sebou. Kavalír je pozitivní a veselý je mírně energický a bude se těšit z každodenních procházek a her.

Za zvážení také rozhodně stojí čínský chocholatý pes. Jeho malá velikost, tiché chování a skutečnost, že je středně energický, činí z tohoto plemene vhodného parťáka do malého bytu.

Baset

Středně velký baset je typicky bezstarostný, nenápadný pes. Ačkoli většina honičů je známá svým hlasitým vytím, většina basetů bývá mnohem klidnější, než je jiný průměrný honič. Baset je mírně energický, bude se těšit na příjemnou každodenní procházku, ale nepotřebuje mnoho aktivit. Je velmi společenský a bude nešťastný, když zůstane po celý den sám.

Buldok

Anglický buldok

Možná vás překvapí, jak se buldok dostal na náš seznam, ale toto plemeno je skutečně vhodné pro bydlení v bytě. Tento pes je středně velký a obecně tichý pes s mírnou energií. Pravidelné cvičení je nezbytné a prospěšné, ale plemeno má velmi nízkou potřebu aktivit. Každodenní procházka nebo dvě a například čichací hry jsou obvykle dostačující.

Buldok bude váš věrným a žoviálním společníkem, který s vámi bude pravděpodobně chtít sdílet i postel. Jen si rozmyslete, jestli vám nebude vadit jeho chrápání.

Chrt

A možná nejpřekvapivějším psem na seznamu je chrt. Koneckonců, chrti jsou známi jako velcí, závodní psi. Ve skutečnosti jsou však chrti „gaučáci“, ačkoli dokážou běhat velmi rychle, chybí jim vytrvalost, takže si naprosto vystačí s pravidelnými procházkami, a pokud si společně občas zaběháte na krátké trase, bude naprosto spokojený.

Pokud ale přijmete dospělého chrta přímo z dostihového života, bude potřebovat určitou dobu, aby si zvykl na nový styl. Někteří mohou mít strach ze schodů, nebo jsou dokonce náchylní k procházení dveřmi. Chrti z pěstounských programů jsou obvykle připraveni žít v bytě nebo malém domě. Ať tak či onak, jakmile se váš chrt seznámí s vámi a důvěřuje vám, najdete v něm skutečného společníka a přítele.

Autorský článek

Foto v textu: Shutterstock

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock