Chlupáči, 11. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Na výletě či běžné procházce můžeme v naší čarokrásné přírodě narazit na mnoho úžasných živočichů. Na vodních plochách se nachází nespočet druhů vodního ptactva. Pojďme se podívat zblízka na ty nejznámější.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Kachna divoká

Kachna

Kachny zná snad každý. Do styku s nimi přijde už jako dítě při jejich krmení či rodinných procházkách. Jejich výskyt je v České republice velice hojný, kachny divoké nalezneme na většině rybnících a jelikož se snadno přizpůsobí městskému prostředí, potkat je na ulici či v parku není neobvyklé. Jedná se o největší plovavou kachnu na našem území s výrazným pohlavním dimorfismem. Zatímco je samička nenápadná, samec se pyšní výrazným zbarvením v podobě kovově lesklé barvy s nejrůznějšími odlesky a odstíny zelené barvy a bílého proužku na krku.

Čáp bílý

Čáp bílý

Čáp je také jedním z ikonických druhů vodního ptactva, objevující se nejen v pořekadlech, bajkách a dětských pohádkách. Bohužel se v dnešní době jedná o téměř ohrožený druh a vidět čápa na komíně není již samozřejmostí. Čáp bílý se vyznačuje bílým zbarvením s černými letkami, má dlouhý krk a červené nohy. Živí se hmyzem, myšmi, žabkami a drobnými plazy. Po létě odlétá zimovat do teplejšího podnebí.

Labuť velká

Labutě

Elegantní, tajemná a mohutná, to je labuť velká. Díky jejímu romantickému stylu života, kdy partnerství mezi samcem a samicí přetrvá po celou dobu jejich života, je labuť častou ikonou lásky. Labuť patří mezi největší ptáky v České republice, a to zejména díky neuvěřitelnému rozpětí křídel přes dva metry a váze, která může dosáhnout k 15 kilogramům. Živí se zejména vodními rostlinami. Dospělé labutě jsou sněhobílé, což neplatí pro mláďata. Ta mají peří zbarvené do šedých a hnědých odstínů.

Kormorán velký

Kormorán velký

Zatímco ještě před pár lety byli kormoráni k vidění jen zřídka, v současnosti jsou tito ptáci, jejichž rozpětí křídel může dosahovat až 1,5 metru, prakticky na každé větší řece nebo jiné vodní ploše. Živí se lovem ryb (ostatně takový chovný rybník dokáží vylovit téměř do poslední rybičky). Kormoráni žijí většinou v koloniích, hnízda si staví na stromech v blízkosti vody. Jsou také zdatní plavci – dokáží se potopit do hloubky až 9 metrů a zadrží dech klidně i na minutu a půl…

Volavka popelavá

Volavka popelavá

Tohoto elegantního ptáka si lidé občas pletou s čápem. Podobně jako on má dlouhý štíhlý krk a také dlouhé nohy, ale barvou se zcela liší. Jak už název napovídá, peří volavek hraje nejrůznějšími odstíny šedé. Živí se hlavně rybami, ale nepohrdne ani jinými vodními živočichy (žáby apod.) nebo malými savci, jako jsou třeba hraboši, které loví na polích. Rozpětí křídel volavek dosahuje i 1,75 m a potkáte je jak na řekách, tak i rybnících či jezerech. Jedná se nejčastěji o ptáky-samotáře.

Ledňáček říční

Ledňáček

Ledňáček je unikátní ptáček s nádherným výrazným zbarvením a neobvyklým tvarem zobáčku. Nalezneme jej zejména u čistých, pomalu tekoucích vod, avšak spatřit jej lze považovat za štěstí. Létá totiž velice rychle a kvůli jeho samotářskému a teritoriálnímu životu se nezdržuje v hejnech ani skupinách. Díky jeho dlouhému a špičatému zobáku může ledňáček efektivně lovit malé rybky přímo ve vodě, kdy po trpělivém číhání vyletí střemhlav ke kořisti a zobáčkem prorazí vodní hladinu.

Autorský článek

Více info: Karel Šťastný: Vodní ptáci; vydavatelství: Aventinum; rok vydání: 2019; ISBN: 9788074421136; Wikipedia

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock