Chlupáči, 16. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Majestátný pes s huňatým kožichem, hlubokým hlasem a oddaným pohledem. To je pyrenejský horský pes, hafan, který může vzbuzovat respekt nejen díky své velikosti. Jaký je ve skutečnosti?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Mohutný chlupáč

Pyrenejský horský pes

Na první pohled je jasné, že se nejedná o žádného drobka. Pyrenejský horský pes dorůstá do výšky 80 centimetrů a může vážit až 60 kilogramů, vzhledově se v některých ohledech podobá lednímu medvědovi – má silné tlapy, velkou čelist a huňatý bílý kožich. Podobně jako medvěd se pyrenejec i pohybuje, jeho chůze je rozvážná a majestátní.

S velkým psem se často pojí nutnost obrovského pozemku. I když si tento hafan užívá pohyb po volném prostranství, běhá po zahradě a zkoumá okolí, rád se přizpůsobí i menšímu prostoru, pokud bude mít dostatek vyžití a pohybu. Pravidelné procházky jsou tak samozřejmostí, radost mu udělá, pokud vás bude moci doprovodit na túru, výlet nebo dovolenou v přírodě. Přístup na zahradu ocení celoročně, díky jeho husté srsti může být chován venku za přítomnosti zateplené boudy.

Věrný hlídač

Pyrenejský horský pes

Díky jeho urostlé postavě a přirozeným vlohám je pyrenejský horský pes ideálním hlídačem, který odstraší kdejakého nevítaného hosta. Má sklony k tomu chránit své teritorium a hlavně rodinu, ke které cítí silné pouto a zodpovědnost za její bezpečí. Jeho hlubokým hlasem dává vetřelcům najevo, že je pánem situace, štěkotem přitom nešetří, což může být problém v zástavbě se sousedy. Nejedná se však o agresivního nebo konfliktního psa.

Trpělivý kliďas

Pyrenejský horský pes

Na to, jak se pyrenejský horský pes prezentuje za plotem, je na členy domácnosti úplný mílius. I když se jedná o psího obra, je obzvláště jemný a opatrný k dětem, je rád za kontakt a pomazlení a miluje lidskou přítomnost. Pro zkušenější chovatele je ideálním rodinným psem, který má s dětmi svatou trpělivost. Je vyrovnaný, klidný a zvládá i neposednější děti, rád na ně dohlíží, mazlí se a hraje si, pravidla a hranice je však potřeba zavčas nastavit, aby nedošlo k nedorozuměním. Socializace pejska je důležitá stejně jako poučení dětí a dozor dospělé osoby.

Autorský článek

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock

New title