Chlupáči, 18. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Pes, přítel člověka. To je slovní spojení, které každý jistě dobře zná. U plemene rhodéský ridgeback to platí dvojnásob. Svou povahou i vzhledem umí zaujmout a není divu, že jeho obliba stále roste.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

I tak to ale není pes pro každého.

Věrný společník s pruhem na zádech

Ridgeback

Rhodéský ridgeback se vyznačuje nesmírnou oddaností vůči svému pánovi. „Rodinu považuje za svou smečku a s jejími členy si umí vytvořit pevné pouto. Miluje společnost lidí, a proto velice těžko snáší samotu. Pokud jej nenaučíte, aby byl doma sám v klidu, může se objevit separační úzkost,“ varuje psí trenérka Lucie Šámalová.

Typickým znakem tohoto „závisláka“ je obrácený pruh srsti na zádech, kterému se říká „ridge“. Jedná se o neobvyklý vzhled srsti, kdy pes vypadá neustále naježený, i když je ve skutečnosti naprosto klidný.

Citlivá duše

Ridgeback

I když se jedná o velkého psa se silnou kostrou i čelistí, jeho povaha je naopak velice mírná. „Nesnese nátlak, a tak při výchově sáhněte raději po pamlsku či pochvale. Pozitivní motivací lze tohoto něžného velikána velice dobře vycvičit. Zásadní je spravedlivý a důsledný přístup,“ nabádá trenérka Lucie Šámalová.

Ridgeback umí být i tvrdohlavý a poněkud svérázný. Proto je pevné vedení s dávkou trpělivosti na místě. Nesmyslné drilování tento inteligentní pes nemá v lásce.

Dobrý hlídač

Ridgeback

Tento pes přirozeně ochraňuje „své“ lidi a je nedůvěřivý k cizím. Neznamená to však, že by je napadal bezdůvodně. Sám pozná, kdy je potřeba zasáhnout, ale zbytečně se do šarvátek nepouští. I když je výborným hlídačem, rozhodně se nehodí na opuštěný pozemek nebo zahradu bez přístupu do příbytku a už vůbec ne do kotce. Tento kamarádský chlupáč vyžaduje kontakt s člověkem a libuje si v každém pohlazení.

Sportovec i povaleč v jednom

Ridgeback

Ridgeback je bezpochyby aktivní plemeno, kterému je potřeba dopřát dostatek pohybu a zábavy. Je ideálním parťákem pro turisty, cyklisty a běžce, jelikož oplývá velkou výdrží. Zároveň se však velice rád natáhne vedle vás na gauči a bude odpočívat klidně celé odpoledne.

Pokud se ovšem ridgeback nudí, může sklouznout k nejrůznějším neřestem, jako je například ničení věcí. Stává se to zejména v případě, kdy je doma dlouho o samotě a nemá žádnou fyzickou ani psychickou aktivitu.

Autor článku: Aneta Hladíková

New title