Chlupáči, 16. 10. 2023

Foto: xkunclova / Shutterstock

Elegance. Tímto jedním slovem lze vystihnout plemeno saluki. Dlouhé nohy, štíhlý pas a vlající ouška dělají z tohoto chlupáče doslova umělecké dílo. Abychom ale nezůstali jen u vzhledu, pojďme se podívat i na jiné stránky tohoto chrta.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Rychlý jako gazela

Saluki

Pokud v něčem saluki vyniká, tak právě v běhu. Říká se, že byl vyšlechtěn pro lov gazel a antilop, což z něj dělá geparda psí říše. Není se tedy čemu divit, že se saluki stal i oblíbeným šampionem v psích dostizích.

V současnosti se však jedná zejména o mazlíka a rodinného společníka,“ říká pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová a upozorňuje, že rodinný společník v tomto případě neznamená gaučový psík.

Nezávislý a vznešený

Saluki

Saluki má z určitého hlediska poněkud složitou povahu. Je totiž samostatný a nezávislý, zároveň však oddaný své rodině a odtažitý k cizím lidem. Jeho chování občas připomíná kočičí – zkrátka dělá zrovna to, co uzná za vhodné. Tato samostatnost působí hrdě a vznešeně, ale nemá blahý vliv na poslušnost.

Pokud toužíte po psovi, který s vámi bude neustále spolupracovat, udělá, co vám na očích uvidí, a vždy vás bude stoprocentně poslouchat, není saluki tou správnou volbou. Toto autonomní stvoření má rádo svou svobodu, a ačkoliv vás jako pány bude milovat, pokud nebude chtít, neuposlechne. To se stává zejména v případě, kdy pes vidí kořist. Jelikož má saluki velice vyvinutý lovecký pud, za zvěří se bezmyšlenkovitě vydá. A že běží pořádně rychle,“ varuje Lucie Šámalová.

Při výchově a výcviku je tedy podle psí trenérky nutné obrnit se dávkou trpělivosti a počítat s přirozenými pudy tohoto zvířete. Ačkoliv není kvůli své nezávislosti saluki psem pro každého, mohou jej zvládnout i začátečníci. Nejdůležitější je přistupovat k němu s laskavostí a pochopením, nátlakem a tresty u něj ničeho nedosáhnete.

Děti miluje a psy ignoruje

Saluki

Tento elegantní chrt se doma chová klidně a vyrovnaně a hodí se i do rodiny s dětmi, ke kterým je velice mírný a přítulný. Záleží však na tom, jak se děti k psovi chovají a jaká jsou doma nastavená pravidla.

Zbrklé hry plné povyku, tahání za uši a ocas nejsou pro tohoto elegána ničím příjemným. Saluki miluje klidný rodinný život,“ dodává odbornice.

Co se týče jiných mazlíčků, vychází dobře s těmi domácími, hlavně s kočkami, pokud spolu vyrůstají. Cizí psy saluki ignoruje.

Lucie Šámalová je psí trenérka a odbornice na psí chování

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock