Chlupáči, 11. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Pomačkaná kůže dělá z těchto chlupáčů lákadlo pro pomazlení, jelikož v lidech vzbuzují dojem plyšových medvídků. Zástupci této rasy si velice zakládají na důvěře se svým pánem. Jací jsou šarpejové doopravdy?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Odolný ochranář

Šarpej

Šarpejové se vyznačují svým smyslem pro ochranu rodiny. K jejím členům jsou přátelští a přítulní, ale k cizím lidem mohou být ostražití. Jsou dobrými hlídači, zloděje by jistě rychle vyprovodili ze dveří.

Díky zvláštní kůži může být šarpej těžko porazitelným bojovníkem. Jeho kůže je totiž velice tlustá a pružná a díky převisům a záhybům lze při případné šarvátce s jiným psem předejít vážnějším poraněním. Neexistuje však mnoho důvodů, proč by se tento kliďas pouštěl do zbytečných soubojů.

Nezávislý mazel

Šarpej

I když tento roztomilý méďa členy rodiny upřednostňuje před ostatními, nečekejte, že se bude chtít mazlit od rána do večera. Z tohoto důvodu není příliš vhodný k malým dětem, které by jej rády tahaly za kůži celý den. Tento pes potřebuje svůj klid a prostor, má vlastní hlavu a občas se chová trochu jako kočka. Dá se tedy říci, že je poněkud náladový a tvrdohlavý, ale když vás zahrne láskou, tak to stojí za to.

Modrý jazyk?

Šarpej

Je to neobvyklé, ale opravdu šarpejové mohou mít modrý nebo až do černa zbarvený jazyk. Jako štěně nejspíš bude mít v tlamě jen pár skvrnek, které se ale postupem času mohou rozšiřovat, dokud nebude celý jazyk tmavý. Podobnou raritu lze nalézt i u plemene Čau-čau.

Hlavní je důvěra

Šarpej

Zástupci této rasy si velice potrpí na důvěře. Aby mohli bez problémů fungovat v rodině, musí všem jejím členům důvěřovat. Budování vztahu je tedy velmi zásadní, při výchově a výcviku proto využívejte pouze pozitivní motivaci. Za odměny a pohlazení bude šarpej spolupracovat rád, tresty a nesmyslná pravidla jej vyvádí z míry a kazí pouto mezi vámi.

Šarpejové potřebují naslouchající a milující rodinu, jež mu nechá i trochu volnosti, kterou potřebuje, aby byl spokojený. Tento samostatný pes vás překvapí svou oddaností a zvláštní povahou, která jej společně s jeho vzhledem činí tak jedinečným.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock