Chlupáči, 31. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Nastražená ouška, roztomilý kukuč, nadýchaná srst. To je shiba-inu. Vzhledem připomíná divokou lišku, povahou ale spíš kočku. Jaký je tento psí společník doopravdy?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Odvážný hrdina

Shiba-inu

Shiby jsou obecně velice sebevědomé a hrdé. Troufnou si do všeho jít po hlavě a nenechají se jen tak zastrašit. Původně byli tito chlupáči využíváni k lovu, což do jisté míry ovlivnilo jejich povahu. Neodradily je ani mnohem větší kořisti jako například jeleni. Mnohdy se dokonce postavili i proti medvědovi. Jsou velice oddaní své rodině, za kterou by položili život.

Samostatná jednotka

Pokud si plánujete pořídit pejska, který vás bude každý den radostně vítat, pronásledovat vás i na toaletu a neustále vyžadovat vaši pozornost, tak zrovna shiba není to, co hledáte. Jedná se totiž trochu o „vlky samotáře“. Shiby mají rády svůj klid a prostor. Právě díky této vlastnosti často společně s náladovostí připomínají kočky.

Tvrdohlavý, ale chytrý

Shiba-inu

Na poslušnost shiby příliš neužije. Rády se řídí podle vlastního úsudku, a tak často neuposlechnou povel od svého pána a jdou si raději po svém. Tudíž od nich žádné „psí kusy“ nečekejte, cvičení triků a povelů zrovna v oblibě nemají.

Může se na první pohled zdát, že když je pes neposlušný, tak je hloupý. To ale není pravda. Shiby jsou velice inteligentní a bystří psi.

Tichý společník

Shiba-inu

Tato rasa je výjimečná tím, že její zástupci téměř vůbec neštěkají. Jedná se tedy o velmi tiché plemeno, což ocení zejména sousedé.

Stále štěnětem

Shiba-inu je velice hravé plemeno. Hodí se k odrostlejším dětem, se kterými může provádět nejrůznější lumpárny. Musí mít však na hru náladu.

Čistotný mlsoun

Shiba-inu

Jestli si myslíte, že každý pes má pořád hlad a sní, na co přijde, tak vás shiby vyvedou z omylu. Jsou velice vybíravé a natrefit na správné krmivo může dát zabrat. Co vás ale potěší, je jejich čistotnost. Zřídka se uchýlí k ničení věcí v domácnosti nebo venčení uvnitř. Jejich srst má navíc výborné vlastnosti a v nepříznivém počasí se příliš neušpiní.

Věrný mazel

I když jsou shiby často náladové, samostatné a tvrdohlavé, stále umí zahrnout láskou celou rodinu. Ačkoliv na mazlení nemají vždy náladu, podobně jako kočky si tito chlupáči rádi přijdou pro pohlazení. Záleží také na povaze a přístupu ke každému jedinci.

Ke komu se hodí shiba-inu? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock