Chlupáči, 25. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Vzhled malé černé lištičky společně s bystrým a hravým výrazem dělá z šiperky velice atraktivní plemeno. Tento malý chlupáč vás překvapí nejen svou energičností a pracovitostí, ale i dalšími jedinečnými vlastnostmi. Které to jsou?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Inteligence a neohroženost

Šiperka

Šiperka je velice bystré, aktivní a chytré plemeno, se kterým je radost pracovat. Hodí se jak pro začátečníky, tak i pro zkušené chovatele. Je však potřeba nastavit hranice a aktivně s šiperkou cvičit. Tento čertík totiž umí být nesmírně tvrdohlavý a uštěkaný.

Při správném přístupu se z něj však stává úžasný rodinný mazlík, který se velice rychle naučí novým kouskům, což ocení zejména děti, se kterými šiperka dobře vychází. Samozřejmostí je však dohled, správný přístup a socializace. Tento malý psík si tvoří silné pouto se členy rodiny, k cizím lidem může být ostražitý. Proto je i výborným hlídačem, avšak štěkání šiperčím vysokým hlasem může být obtěžující nejen pro okolí, ale i pro vás.

Roztomilost i síla

Šiperka

Tato chlupatá kulička menšího vzrůstu vás rozněžní svým kukučem, korálkové oči společně s roztomilými špičatými oušky dělají z šiperky bystrého psíka nadšeného pro každou lumpárnu. Díky vyvinuté mimice zkrátka nemůžete jeho široký úsměv přehlédnout.

Ačkoliv je tento mazlík opravdu roztomilý, ďáblík se v něm nezapře. Šiperky vynikají svou hbitostí a pracovitostí, nadchnou se pro lecjakou společnou činnost a jsou vhodnými společníky pro aktivní jedince. Jelikož mají energie na rozdávání, jsou ideálními adepty pro nejrůznější psí sporty. Z šiperky může být šampion jak v agility, tak i coursingu nebo třeba flyballu, vynikat bude i v dogdancingu. Také se s vámi velice ráda projde na výšlap nebo vám bude věrně střežit zahradu, kde bude moci skotačit dle libosti. I přes svůj temperament rád spočine v teple domova, užívá si lidskou přítomnost.

Lesklý kožíšek

Šiperka

Hustý temně zbarvený kožich je typickým znakem šiperky. I když se může zdát, že potřebuje mnoho péče, není tomu tak. V období, kdy psík nelíná, bohatě postačí občasné pročesání. Celkově je šiperka nenáročný psík na péči a jen zřídka trpí nějakými neduhy.

I když srst šiperky působí huňatě, nejedná se o pejska k celoročnímu pobytu venku. Šiperka je rád v přítomnosti své rodiny a v chladných měsících ocení přístřeší a teplo domova.

Ke komu se hodí šiperka? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock