Chlupáči, 24. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Vypadá jako malý čertík, co mu z očí koukají rošťárny, ale ve skutečnosti je skotský teriér veselý andílek. Teriéra v sobě však nezapře. Čím vás může překvapit?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Oddaný, ale tvrdohlavý

Skotský teriér

Skotský teriér má svou hrdost, což je vidět na první pohled díky jeho zpříma nošené hlavě a ocásku. Svou nezávislost a velké ego dává najevo většinou pouze navenek, a tak je k cizím lidem rezervovaný a umí se chovat jako netykavka. Naopak svou rodinu miluje, ale dává to najevo vlastním způsobem. Jedná se o inteligentního psa, který si umí postavit hlavu, zároveň se rychle naučí nové psí kusy a bude vám rád dělat radost.

Malý neposeda

Skotský teriér

Ačkoliv má tento chlupáč velice krátké nožky, nejedná se o žádného líného povaleče. Přeci jen je řeč o teriérovi, který potřebuje vědět o všem, co se kde šustne. Rád má přehled nad situací a miluje zkoumání okolí, rošťačení a hrátky. Vyžaduje poměrně dost fyzické aktivity, a tak vám bude rád dělat doprovod na pravidelných kratších, i těch výletových delších procházkách. Radost mu uděláte i zapojením do nějakého psího sportu – například v agility vás překvapí, jak umí být tento malý chlupáč rychlý a hbitý. Vám pak bude dělat radost nejen jeho spokojený pohled po naplněném dni, ale třeba i nějaký ten pohár.

Kromě fyzické aktivity potřebuje tento rarášek i psychické vybití, aby zaměstnal svou chytrou hlavinku. K tomu může posloužit nejen trénování nových povelů a psích kusů, ale také hry, kde zúročí svůj zápal, a to například při hledání pamlsků v čmuchacím koberečku nebo v nějakém důmyslném psím hlavolamu.

Roztomilý hlídač

Skotský teriér

Jak již bylo zmíněno, skotský teriér si příliš nelibuje v kontaktu s cizími lidmi. Zachovává si tak svou hrdost a zároveň cizím lidem nedůvěřuje, jen stěží si ho získáte jedním piškotem. Právě z toho důvodu se jedná o zdatného hlídače, který má jasné poslání chránit svoji rodinu. Může to však vypadat legračně, a to zejména kvůli jeho velikosti. V kohoutku má totiž přibližně 25 centimetrů. Jeho odhodlání však vydá za velkého hafana! Když už zloděje neomezí v pohybu, alespoň jej efektivně ohlásí svým štěkotem.

Autorský článek

Více info: American Kennel Club

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock