Chlupáči, 8. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Pes vzhledem připomínající vlka, ze kterého jde přirozený respekt a vánek divočiny. Ve skutečnosti však oddaný chlupáč, který vás překvapí svou vyrovnanou povahou a chutí pracovat. Něco málo však s vlkem společného má. Řeč je o švédském losím psu.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Lovec tělem i duchem

Švédský losí pes

Švédský losí pes je výborným lovcem. Má silně vyvinuté lovecké pudy i šikovný čenich a jeho vášeň do lovu se nezapře. Bude šťastný, pokud se s ním budete věnovat stopování, nebo jeho instinkty podpoříte loveckými zkouškami. V opačném případě, pokud z něj chcete mazlíka a společníka, nezapomínejte na jeho přirozené pudy při procházkách. Z vodítka tuto psí šelmu pouštějte v lese jen v případě stoprocentní poslušnosti.

Tento hafan připomíná vlka zejména díky vlkošedému zbarvení a špičatým uším. Švédský losí pes je ale o poznání menší a kompaktnější, váží kolem 30 kilogramů a jeho tělo je spíš čtvercového charakteru. Ocas nese zatočený.

Jaký pán, takový pes

Švédský losí pes

Pokud hledáte psího parťáka, který vás bude brát jako součást smečky, je švédský losí pes dobrou volbou. Zvlášť, pokud jste vlci samotáři. Tento krasavec totiž často přilne k jednomu člověku, rád uznává jednoho pána jakožto autoritu. Tento chlupáč je velice oddaný a rád se bude řídit vaším úsudkem. To si lze představit například při příchodu cizích lidí. Pokud s nimi povedete přátelský rozhovor, váš mazlík nebude mít sebemenší důvod vás jakkoli chránit či bránit. V opačném případě, kdy vám bude přítomnost cizí osoby nepříjemná, se švédský losí pes rád postaví na vaši stranu a převezme nad vámi ochrannou packu!

Společník, sportovec i pracant

Švédský losí pes

Dá se říci, že švédský losí pes je všestranný chlupáč. Velice rád vás doprovodí na dlouhých túrách a výletech, díky své vytrvalosti je vhodný i pro mnoho sportů, například pro běh u kola nebo tah saní. S dětmi vychází dobře nebo je ignoruje, záleží na jejich přístupu a socializaci. Brzkou socializací v pozitivním duchu docílíte toho, že bude švédský losí pes kamarád nejen s dětmi, ale i jinými zvířaty.

Autorský článek

Další info: American Kennel Club

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock